Η Προοδευτική Συμμαχία διαμορφώνεται καθώς ο Τσίπρας καλωσορίζει νέα μέλη

Η Προοδευτική Συμμαχία διαμορφώνεται καθώς ο Τσίπρας καλωσορίζει νέα μέλη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στην πρώτη συνάντηση της νεοσυσταθείσας “Προοδευτικής Συμμαχίας” το Σαββατοκύριακο, χαιρετίζοντας προσωπικότητες και πολιτικούς από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο που εντάχθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο.

“Σήμερα ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Στην αρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, η περίοδος των διχασμών τελειώνει…”, δήλωσε ο Τσίπρας σε εκδήλωση στο Γαλάτσι της Αθήνας το Σάββατο.

Τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν η πρόσφατη Συμφωνία των Πρεσπών, και η επιτυχία της κυβέρνησης στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Τσίπρας συνέχισε περιγράφοντας το διακύβευμα στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου. Μίλησε για την συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι συντηρητικές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις που χειρίστηκαν την κρίση, την ξενοφοβική ακροδεξιά και άλλους εξτρεμιστές.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τον ηγέτη του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην «Προοδευτική Συμμαχία». Μετά τη διαγραφή περίπου 30 ανώτερων στελεχών του κόμματος και τον εξαναγκασμό άλλων σε παραίτηση, ο Θεοχαρόπουλος ανακοίνωσε απόφαση της κεντρικής επιτροπής της DIMAR να ενώσει τις δυνάμεις του με το ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές τον επόμενο μήνα.

Το κόμμα ανακοίνωσε επίσημα ότι τα δημοσιεύματα περί διαγραφών ήταν «fake news», επισημαίνοντας ότι αυτά τα μέλη έχουν ήδη ενταχθεί στο Κίνημα για την Αλλαγή και δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν στο DIMAR. Ωστόσο, τα μέλη του κόμματος που έφυγαν άφησαν να εννοηθεί ότι η απόφαση να συνταχθεί με τον SYRIZA και ο τρόπος με τον οποίο προήλθε αντιφάσκει με τους κανόνες του κόμματος της DIMAR.

“Καλωσορίζω τη ΔΗΜΑΡ στο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων”, ανέφερε ο Τσίπρας, προσθέτοντας ότι μαζί τα δύο κόμματα θα παλέψουν τον νεοφιλελευθερισμό και την άκρα δεξιά.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η «Προοδευτική Συμμαχία» του Τσίπρα απευθύνεται κυρίως σε πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ, αξιωματούχους και πρώην υπουργούς και βουλευτές – όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Νίκος Μπίστης και η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου – με την ελπίδα ότι η ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε θέση στις φετινές γενικές εκλογές να προσελκύσει ψήφους από τους κεντροαριστερούς και μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός πιστεύεται ότι είναι πρόθυμος να καταλάβει περισσότερο έδαφος στη σοσιαλιστική, κεντρική και κεντροαριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος μετά τις εκλογές – τις οποίες η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να κερδίσει – περιορίζοντας έτσι την επιρροή του Κινήματος για την Αλλαγή της Φώφης Γεννηματά .

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ένας εκπρόσωπος του Κινήματος για την Αλλαγή δήλωσε ότι οι προσπάθειες του Τσίπρας έδειξαν «θλιβερή απελπισία», προσθέτοντας ότι ο «πανικόβλητος» πρωθυπουργός και το κόμμα του σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι «τίποτα δεν μπορεί να τους σώσει»./ibna