Με ελάχιστα ανά χείρας φεύγει η Lute από την Κύπρο

Με ελάχιστα ανά χείρας φεύγει η Lute από την Κύπρο

Μια πρόταση αναδύθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και απορρίφθηκε άμεσα σχεδόν από την τουρκοκυπριακή πλευρά

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Παραπάνω από δυο ώρες κράτησε η συνάντηση Lute-Αναστασιάδη την Κυριακή και το νέο στοιχείο που προέκυψε είναι η ιδέα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία μετέφερε η Αμερικανίδα διπλωμάτης στη συνάντησή της κατόπιν με τον Mustafa Akinci για ενδεχόμενο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης σε περίπτωση λύσης.

Κατά τα άλλα και ενώ ενόψει υπάρχει η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες στις 15 του μήνα, κι ο διαπραγματευτής για το κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε σε δηλώσεις του πως δεν έχει σημειωθεί η πρόοδος που ίσως έπρεπε, ότι υπάρχει δουλειά και δρόμος ενόψει και επανέλαβε πως το ζήτημα της θετικής ψήφου όπως το διατυπώνει η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως η τουρκοκυπριακή πλευρά απέρριψε την πρόταση Αναστασιάδη κι έτσι η κ. Lute αποχωρεί από την Κύπρο με ελάχιστα στοιχεία στα χέρια της για το παρακάτω της διαδικασίας.

Όχι στην πρόταση Αναστασιάδη

Το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης ως πρόταση δεν είναι νέα στα πλαίσια συζήτησης του κυπριακού. Εσχάτως την επανέφεραν αξιωματούχοι της ελληνοκυπριακής πλευράς ως πιθανή λύση στο αδιέξοδο της θετικής ψήφου.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, το εν λόγω θέμα είναι μείζον για την τουρκοκυπριακή πλευρά που δεν παύει να το θέτει διαρκώς στην πρώτη γραμμή, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην δέχεται το σκεπτικό μιας θετικής ψήφου για όλα τα θέματα παρά μόνο για εκείνα που πιθανώς οι αποφάσεις πλήττουν τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων.

Ωστόσο η αρνητική αντίδραση από τα κατεχόμενα για την πρόταση πέριξ της ενδεχόμενης κοινοβουλευτικής διακυβέρνησης, ήρθε σχεδόν αμέσως όταν την Κυριακή γνωστοποίησε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης πως επανέρχεται και επίσημα μέσω της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Ο ελληνοκύπριος ηγέτης έφερε στο τραπέζι ξεπερασμένες σκέψεις που ακούστηκαν την περίοδο του Downer και απορρίφθηκαν επειδή αλλοίωναν την αρχή της πολιτικής ισότητας», ήταν η σχετική τοποθέτηση του Kudret Özersay, του λεγόμενου ΥΠΕΞ της Βόρειας Κύπρου.

Η έκθεση Guterres

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τη Λευκωσία, δεν αναμένεται να είναι μεγάλη η αναφορά του ΓΓ των ΗΕ Antonio Guterres στην έκθεσή του, στους όρους αναφοράς. Ωστόσο είναι σημαντικό να καταφανεί και να μπει στην έκθεση πως η εν λόγω προσπάθεια της κ. Lute είναι ζωντανή και συνεχίζεται.

Επί του θέματος, ειδικά τα μηνύματα της τ/κ πλευράς δεν είναι θετικά με τις πληροφορίες να λένε πως και η υφιστάμενη διαδικασία υπό την κ. Lute δεν οδηγεί πουθενά, ρίχνοντας το φταίξιμο στην ελληνοκυπριακή πλευρά ως προς τη στάση που κρατά σε μια σειρά από θέματα: Στη θετική ψήφο όπως προαναφέρθηκε, στο ότι προχωρά στους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, παρά την ψήφιση του ταμείου για το Φυσικό Αέριο κτλ.

Μένει να φανεί στις 15 του μήνα τι θα συμπεριλαμβάνει η έκθεση Guterres τελικά…/ibna