Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης

Το έργο του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor), το οποίο προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, δήλωσε στο Trend, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Ενέργειας, Μεταλλείων και Βιομηχανίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Nermin Džindić.

Σε αποκλειστική δήλωση στο Αζέρικο μέσο ενημέρωσης τόνισε ότι η Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης δεν παράγει φυσικό αέριο και ικανοποιεί εξ ολοκλήρου τη ζήτηση για φυσικό αέριο με εισαγωγές από έναν προμηθευτή, ο οποίος είναι η Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μαζί με τους εταίρους της στην περιοχή, θα επιτρέψει στη χώρα να εισάγει φυσικό αέριο από διαφορετική πηγή, εξασφαλίζοντας έτσι την ενεργειακή της ασφάλεια και την επέκταση της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, δήλωσε ο Džindić.

Υπενθυμίζοντας την πρόσφατη συνάντηση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor Advisory Council) για το φυσικό αέριο που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στο Μπακού, ο υπουργός είπε ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε στην τρέχουσα κατάσταση του έργου και στην πιθανή περαιτέρω ανάπτυξή του.

«Η συμμετοχή των εκπροσώπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και άλλες ενεργειακές εταιρείες έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός αυτό. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξέφρασαν ενδιαφέρον για την περαιτέρω υλοποίηση αυτού του έργου. Η περαιτέρω ανάπτυξη του νότιου διαδρόμου αερίου έχει ιδιαίτερη σημασία και για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη όσον αφορά τη διαφοροποίηση των διαδρομών και των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου», δήλωσε ο Džindić.

Το Trend επεσήμανε ότι ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου είναι ένα από τα έργα προτεραιότητας για την ΕΕ και προβλέπει τη μεταφορά 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου του Αζερμπαϊτζάν από την περιοχή της Κασπίας μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Η τελετή έναρξης του πρώτου σταδίου του νότιου διαδρόμου αερίου πραγματοποιήθηκε στο Μπακού στις 29 Μαΐου 2018, ενώ η τελετή έναρξης του TANAP πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου 2018 στην τουρκική πόλη Eskisehir.

Το αέριο από το πεδίο του Αζερμπαϊτζάν Shah Deniz έχει ήδη περάσει από το πρώτο τμήμα του νότιου διαδρόμου αερίου – από το τερματικό σταθμό Sangachal στον διευρυμένο αγωγό του Νοτίου Καυκάσου.

Ο αγωγός Trans-Adriatic (TAP) και ο αγωγός φυσικού αερίου (TANAP) διασταυρώθηκαν στα τουρκοελληνικά σύνορα.

Ο IAP είναι ένας προτεινόμενος αγωγός φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα εκτείνεται από την Αλβανία μέσω του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο Σπλιτ στην Κροατία. Η πρόβλεψη είναι να συνδεθεί με το Trans Adriatic Pipeline (TAP). Η χωρητικότητα του αγωγού θα ανέλθει σε πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.