Σερβία: Συνολικές ποινές 100 ετών για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Slavko Curuvija

Σερβία: Συνολικές ποινές 100 ετών για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Slavko Curuvija

Το ανώτατο δικαστήριο του Βελιγραδίου επέβαλε ποινές συνολικά 100 ετών σε τέσσερις πρώην αξιωματούχους πληροφοριών για τη δολοφονία του δημοσιογράφου και εκδότη Slavko Curuvija τον Απρίλιο του 1999.

Ο πρώην αρχηγός της κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DB) Radomir Markovic και ο τότε διοικητής του γραφείου της DB στο Βελιγράδι Milan Radonjic καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 30 ετών έκαστος, ενώ ο πρώην πράκτορας Miroslav Kurak, ο οποίος καταζητείται και ο Ratko Romic, καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια.

Παρά τη «φυλάκιση 100 ετών» σε πρώτο βαθμό, πολλές φωνές προειδοποιούν πως αποδόθηκε μόνο εν μέρει δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Aleksandar Vucic χαιρέτισε την απόφαση, ενώ η Branka Prpa, η οποία ήταν σύντροφος του Curuvija, αναρωτήθηκε «για πόσο καιρό ο Rade Markovic θα είναο ο μόνος καταδικασμένος και εκείνοι που τον διέταξαν να παραμένουν ελεύθεροι»

Στην υπόθεση Curuvija, ο Μάρκοβιτς καταδικάστηκε για την υποκίνηση της δολοφονίας και οι άλλοι ως συνεργοί. Σημειώνεται πως ο Markovic ήδη εκτίει ποινή 40 ετών για τη δολοφονία του πρώην Σέρβου προέδρου Ivan Stambolic και άλλων εγκλημάτων, ενώ ο Romic αθωώθηκε μαζί με τον Radonjic τον Σεπτέμβριο του 2017 για την απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Vuk Draskovic.

«Δεν έχει γίνει πραγματική έρευνα» για το ποιος διέταξε τη δολοφονία του Curuvija, δήλωσε στο Radio Free Europe η Branka Prpa, ενώ τόνισε ότι ο Aleksandar Vucic, ο οποίος ήταν τότε υπουργός πληροφοριών, δεν έχει ανακριθεί από αστυνομικούς, δικαστές ή εισαγγελείς.

Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων της Σερβίας (MUNS) εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταδίκη, αλλά ταυτόχρονα και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο δράστης και όσοι διέταξαν τη δολοφονία δεν έχουν αποκαλυφθεί. Ο Σύλλογος Δημοσιογράφων της Σερβίας (UNS) ζήτησε, επίσης, να εντοπιστεί ο δράστης.

Ο Slavko Curuvija, δολοφονήθηκε στις 11 Απριλίου του 1999, ανήμερα του Πάσχα, εξαιτίας της κριτικής που ασκούσε, στη χώρα και στο εξωτερικό, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Παράλληλα τα σερβικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η δικαστική εξουσία δεν σημείωσε πρόοδο όσον αφορά τις δολοφονίες και άλλων δημοσιογράφων. Άλλες δύο υποθέσεις δολοφονίας της Dada Vujasinovic, το 1994, και του Milan Pantic, το 2001, παραμένουν ανεξιχνίαστες./ΙΒΝΑ