Αναβάθμιση της συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου

Αναβάθμιση της συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου

Ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια υπογράφηκε στο Λονδίνο την Πέμπτη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου.

Το εν λόγω μνημόνιο έχει περιγραφή και από τα δύο μέρη ως «αναβάθμιση» της υφιστάμενης κοινής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συνεργιών, όπως οι κοινές ασκήσεις άμυνας, η εκτεταμένη ανταλλαγή εμπειριών και η συνεργασία στον τομέα της εφοδιαστικής, η εγγραφή Κύπριων αξιωματικών σε βρετανικές στρατιωτικές σχολές, τα κοινά σχέδια στον τομέα της τεχνολογίας και της Ε&Α, η κυβερνο-άμυνα, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, προμήθεια όπλων και πολλά άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θέτει ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για την ανάπτυξη και την εμβάθυνση ασφάλειας των διμερών σχέσεων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. «Καταργεί την ανάγκη για ετήσιες ανανεώσεις των συμφωνιών συνεργασίας μας με το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ένας Κύπριος διπλωματικός αξιωματούχος στο ΙΒΝΑ.

Η υπογραφή του μνημονίου ήταν ο κύριος σκοπός της διήμερης επίσκεψης του Κύπριου Υπουργού Άμυνας στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα. Ο Σάββας Αγγελίδης και ο Βρετανός ομόλογός του Υπουργός Άμυνας Gavin Williamson εμφανίστηκαν πολύ πρόθυμοι να συνάψουν αυτή τη συμφωνία.

«Αποτελεί επιβεβαίωση της αναγνώρισης από άλλες χώρες του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως αξιόπιστος εταίρος», δήλωσε ο Αγγελίδης.

Όσον αφορά τη βρετανική πλευρά, η επανεξέταση της δέσμευσής της για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης ευρύτερα θεωρείται σημαντικό εγχείρημα ενόψει του Brexit. «Επιβεβαιώνει την αφοσίωση του Λονδίνου στην ευρωπαϊκή ασφάλεια παρά την πικρία που επικρατεί λόγω της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», σχολίασε ειδικός του τομέα της άμυνας.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Βρετανίας, την Τετάρτη, ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας απευθύνθηκε σε διπλωμάτες και ειδικούς σε θέματα ασφάλειας στο RUSI.

Σε μια ομιλία σχετικά με τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε τον «καταλυτικό» ρόλο της Κύπρου στις προσπάθειες μετατροπής της περιοχής «από μια περιοχή συγκρούσεων σε μια περιοχή σταθερότητας, ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας».

Αυτό, δήλωσε ο Αγγελίδης, αποτελεί «στρατηγικός στόχος» για την Κύπρο./ΙΒΝΑ