Φόβοι για “νέα Ειδομένη” στις Ελληνικές Αρχές

Φόβοι για “νέα Ειδομένη” στις Ελληνικές Αρχές

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στις Ελληνικές Αρχές τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα από χθες με πρωταγωνιστές πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι ζητούν να περάσουν από την Ειδομένη στην Γευγελή της Βόρειας Μακεδονίας ώστε να κινηθούν προς την Ευρώπη. Για “παραπληροφόρηση” από διακινητές και ομάδες με “περίεργα” συμφέροντα μέσω των social media κάνουν λόγο στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, χθες, πάνω από 500 πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν έξω από το camp των Διαβατών βόρεια της Θεσσαλονίκης και επιχείρησαν να κινηθούν προς την περιοχή της Ειδομένης, όπου παλαιότερα αποτελούσε το πιο συχνό πέρασμα από την Ελλάδα στην Βόρεια Μακεδονία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό ωστόσο πλέον δεν ισχύει, ιδίως μετά την δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας και το κλείσιμο των συνόρων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν να πάρουν τον δρόμο για την Ειδομένη έχοντας ως αποτέλεσμα την ένταση με πετροπόλεμο χρήση χημικών. Επεισόδια σημειώθηκαν και σήμερα έξω από το camp. Την ίδια στιγμή, από το πρωί της Παρασκευής πρόσφυγες και μετανάστες έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού με αίτημα να μεταβούν στα Διαβατά και από εκεί στην Ειδομένη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και τα δρομολόγια των τρένων έχουν ακυρωθεί.

“Τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν κλειστά και εννοείται ότι δεν θα επιτρέψουμε παράτυπες μετακινήσεις”, δήλωσε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής  και κάλεσε όλους όσοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κέντρο των Διαβατών, μεταξύ αυτών πολλές οικογένειες με παιδιά, “να μην βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους άλλους ανθρώπους που είναι γύρω τους”.  Ξεκάθαρη ήταν και η υπουργός προστασίας του πολίτη που διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να φύγουν από τα Διαβατά, ότι δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα και ότι δεν θα τους επιτραπεί να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας.

Σύμφωνα με μαρτυρία Ιρακινού πρόσφυγα που μας μίλησε, εδώ και δυο μήνες υπάρχουν μηνύματα στα social media που αναφέρουν πως θα ανοίξουν τα σύνορα ενώ την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε το “ραντεβού” στο camp των Διαβατών για να ξεκινήσει το “καραβάνι της Ελπίδας”.

Γι’ αυτό τον λόγο το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στα camps, με ανακοινώσεις σε έξι γλώσσες, να μην ρισκάρουν την ασφάλεια τους επιχειρώντας παράνομη διέλευση στα σύνορα. Τονίζεται ακόμα ότι η αποχώρηση τους από τα camps μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνουν δεκτοί εάν επιστρέψουν σε αυτά.

Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ξανά μια εικόνα ανθρώπων που διαμένουν σε πλατείες και ακατάλληλους υπαίθριους χώρους, όπως συνέβη την περίοδο 2015-2016 πριν την συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας./IBNA