Αλβανία-Γνώμη/Καλά αποτελέσματα για την αντιπολίτευση σε πρώτη ανάγνωση

Αλβανία-Γνώμη/Καλά αποτελέσματα για την αντιπολίτευση σε πρώτη ανάγνωση

Το άρθρο αυτό έχει συνταχθεί για την εφημερίδα Albanian Free Press και την ιστοσελίδα www.albanianfreepress.al

Σε περίπτωση που διεξάγονταν σήμερα κοινοβουλευτικές εκλογές, περίπου 700 χιλιάδες ψηφοφόροι στην Αλβανία θα ψήφιζαν υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και περίπου 800 χιλιάδες άλλοι θα ψήφιζαν τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Αυτό ήταν το πόρισμα βάσει μιας ιταλικής δημοσκόπησης που διεξήγαγε μια ιταλική εταιρεία (IPR Marketing) και δημοσιεύθηκαν από το TV Ora News που εδρεύει στα Τίρανα.

Με την πρώτη ματιά, αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται καλό για την αντιπολίτευση, αλλά αν αναλύσουμε την εν λόγω έρευνα, θα παρατηρήσουμε κάποιες αδυναμίες.

Αναλύοντας τα άλλα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μόνο 290 χιλιάδες ψηφοφόροι έχουν θετική γνώμη για τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Basha, ενώ 580.000 είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα. Μόνο 170 χιλιάδες ψηφοφόροι έχουν θετική γνώμη για το Kryemadhi, ενώ 190 χιλιάδες είναι έτοιμοι να ψηφίσουν σήμερα το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη. (Σε γενικές γραμμές, οι ηγέτες των κομμάτων έχουν υψηλότερα ποσοστά αποδοχής από τα κόμματα που εκπροσωπούν).

Από τους 800 ψηφοφόρους που είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν την αντιπολίτευση σήμερα, μόνο 610 χιλιάδες υποστηρίζουν την ιδέα της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Εν τω μεταξύ, μόνο 390 χιλιάδες συμφωνούν με την απόφαση της αντιπολίτευσης να μποϋκοτάρει το κοινοβούλιο και μόνο 400 χιλιάδες συμφωνούν πλήρως με τους λόγους που οδήγησαν την αντιπολίτευση να διεξάγει διαδηλώσεις.

Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα σημαντικό μέρος των 800 χιλιάδων ανθρώπων που θα ψηφίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν εμπνέεται από τους ηγέτες τους ή από τις διαδηλώσεις/κοινοβουλευτικό μποϊκοτάζ. Τα αντικυβερνητικά αισθήματα φαίνεται να είναι ο μόνος λόγος πίσω από την υποστήριξή τους προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία από τη δημοσκόπηση δείχνουν ότι περίπου 830 χιλιάδες ψηφοφόροι λένε ότι οι κυβερνώντες είναι χειρότεροι σήμερα από ότι πριν από τρία χρόνια. Εν τω μεταξύ, περίπου 800 από αυτούς είναι έτοιμοι να ψηφίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σήμερα./IBNA

Σημείωση: Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι του συντάκτη και δεν αντανακλούν απαραιτήτως την συντακτική πολιτική της εφημερίδας AlbanianFreePress και του IBNA./