Eurogroup για Ελλάδα: Επιστρέφουν τα κέρδη ομολόγων, ξεκινάει η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Eurogroup για Ελλάδα: Επιστρέφουν τα κέρδη ομολόγων, ξεκινάει η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Έγκριση για την εκταμίευση της δόσης του ενός περίπου δισεκατομμυρίου από την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους άναψε το Eurogroup, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της θετικής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που συνδέονται με την εν λόγω δόση, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να εγκρίνουν την επιστροφή στην Ελλάδα 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου στη δεύτερη δανειακή σύμβαση που φτάνει σε κέρδος για το ελληνικό κράτος στα 330 εκατ. ευρώ.

Θετικό μήνυμα στις αγορές

Τα εν λόγω κεφάλαια, που δεν αποτελούν δάνειο αλλά “μεταφορά”, θα φτάσουν στα ελληνικά ταμεία περί τις αρχές του Μαΐου, μόλις δηλαδή ολοκληρωθούν και οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Η απόφαση για την έγκριση της εκταμίευσης ήταν εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στη συνέντεξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Βουκουρέστι, έστειλε ένα “θετικό σήμα” στους επενδυτές και στις αγορές, με το θετικό αντίκτυπο να γίνεται άμεσα αντιληπτός. Ως ένα “ακόμα βήμα” προκειμένου να γίνει το ελληνικό ζήτημα μια “ιστορία επιτύχιας” χαρακτήρισε από την πλευρά του την απόφαση του Eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κάνοντας λόγo, επίσης, για “ισχυρό σήμα” προς τους επενδυτές και τις αγορές, καθώς αποδεικνύει ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και οι ευρωπαίοι εταίροι της συνεχίζουν να την υποστηρίζουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εurogroup, από τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα εφάρμοσε και τις υπολειπόμενες μεταρρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ άλλων τις ιδιωτικοποιήσεις και τη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Προστασία για ευάλωτα νοικοκυριά

Στο πλαίσιο αυτό, βασικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη θα είναι “προσωρινό” και “θα τερματιστεί στο τέλος του 2019”, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στη συνέντεξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Βουκουρέστι. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, η εν λόγω νομοθεσία έχει “συγκεκριμένο στόχο” να προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς να υπονομεύσει τις προσπάθειες μείωσης των κόκκινων δανείων. Η Επιτροπή ανέλαβε μάλιστα να παρακολουθεί την εφαρμογή της νομοθεσίας καθώς και τον αντίκτυπό της στο δημόσια οικονομικά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Την ικανοποίησή του για το τελικό νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας εξέφρασε χθες και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ. Όπως είπε, στην αρχική προόταση η ΕΚΤ είχε καταγράψει κάποιους κινδύνους που ενδεχομένως θα επηρέαζαν αρνητικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμα και το δικαστικό σύστημα. Ωστόσο, στην τελική νομοθεσία οι εν λόγω κίνδυνοι περιορίζονται σημαντικά και αναμένεται θετικός αντικτυπός στη μείωση των “κόκκινων δανείων”. Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της νομοθεσίας και θα δημοσιεύσει την πρώτη αξιολόγησή της στα μέσα του 2019.

“Θετικός” ο ESM για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων της από το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ESM,  Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε χθες πως “θα το υποστήριζε”, ενώ τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους πιστωτές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εκπληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Μάλιστα, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς για το ένα τρίτο των δανείων του ΔΝΤ (3,5 δισ.) η Ελλάδα πληρώνει “πολύ ακριβό” επιτόκιο 5%, “πολύ υψηλότερο” από το κόστος δανεισμού στις αγορές./IBNA