Η ΕΕ ενεργεί ως πρότυπο για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Βαλκανικών χωρών

Η ΕΕ ενεργεί ως πρότυπο για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Βαλκανικών χωρών

Η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο αναμένεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν μια κοινή δομή συνεργασίας που θα επιταχύνει την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Της συμφωνίας περιαγωγής που επισφράγισαν οι χώρες της περιοχής θα ακολουθηθούν και άλλες προκλήσεις, δήλωσε από το Βελιγράδι η Majlinda Bregu, γενική γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας.

«Το RCC έχει την τιμή να είναι αυτό που διευκόλυνε όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά γνωρίζει επίσης ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, με την επόμενη πρόκληση να είναι η συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων για ιατρούς, οδοντιάτρους, αρχιτέκτονες και μηχανικούς, η οποία θα υπογραφεί αυτόν τον Ιούλιο στη σύνοδο κορυφής του Πόζναν. Δεσμευόμαστε σε αυτό, στην περιφερειακή συνεργασία που αποτελεί πραγματική κινητήρια δύναμη των αλλαγών για τα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε η Bregu.

Υπογράφοντας την περιφερειακή συμφωνία περιαγωγής, οι κυβερνήσεις στην περιοχή έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι δεσμεύτηκαν προς τις ευρωπαϊκές αξίες και ότι επιδιώκουν να εφαρμόσουν αυτές τις αξίες στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο εμπειρογνώμονας για το ευρωπαϊκό δίκαιο, Llokman Murtezani δήλωσε στο IBNA ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει επίσης να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία για να ανοίξουν το δρόμο σε μια κοινή αγορά που θα είναι πιο ανταγωνιστική.

«Οι χώρες της περιοχής πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία, λαμβάνοντας ως παράδειγμα την αγορά της ΕΕ. Οι οικονομίες και οι πολίτες των χωρών αυτών θα επωφεληθούν πολύ από την άρση των εμπορικών εμποδίων », δήλωσε ο Murtezani./ΙΒΝΑ