Βόρεια Μακεδονία: Η Συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο του πρώτου προεδρικού ντιμπέιτ

Βόρεια Μακεδονία: Η Συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο του πρώτου προεδρικού ντιμπέιτ

Οι προεδρικοί υποψήφιοι στη Βόρειο Μακεδονία πραγματοποίησαν χθες το πρώτο τους ντιμπέιτ, με τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν το κύριο θέμα αυτής της συζήτησης.

Η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska-Davkova, δήλωσε ότι σέβεται τη συμφωνία επειδή ενσωματώνεται τώρα στο Σύνταγμα της χώρας, αλλά δήλωσε ότι αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν διαφορετικές επιλογές σχετικά με τον τρόπο αλλαγής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Stevo Pendarovski, είπε ότι εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει πώς ο αντίπαλός του θα προχωρήσει στην αλλαγή της συμφωνίας, η οποία έχει λάβει ισχυρές διεθνείς εγγυήσεις. Ανέφερε ότι θεωρητικά η συμφωνία μπορεί να αλλάξει, αλλά από πολιτική άποψη είναι αδύνατο να αλλάξει επειδή το ΝΑΤΟ διέπεται από άλλες αρχές και δεν ενδιαφέρεται για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Αλβανός υποψήφιος για προεδρία, Blerim Reka, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή είναι δύσκολο να αλλάξει, προσθέτοντας ότι φοβάται ότι η συμφωνία μπορεί να αλλάξει μόνο λόγω πολιτικών αλλαγών στην Ελλάδα.

«Οι διεθνείς διμερείς συμφωνίες είναι δύσκολο να αλλάξουν, αλλά φοβάμαι ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να αλλάξει μόνο εάν τα ακραία πολιτικά κόμματα πάρουν την εξουσία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ρέκα./ΙΒΝΑ