Ο Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ο Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Στην υλοποίηση του σχεδίου της για την αποπληρωμή μέρους ή ολόκληρου του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ προχωρά η κυβέρνηση, μετά και το αναμενόμενο “πράσινο φως” του Eurogroup για την επιστροφή του 1 δισ. (κέρδη ομολόγων) στη χώρα μας.

Η συζήτηση θα μεταφερθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Την επόμενη εβδομάδα τα οικονομικά επιτελεία των θεσμών και οι υπουργοί Οικονομικών έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν για την Ουάσιγκτον ώστε να παρευρεθούν στην σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ( 12-14 Απριλίου). Παράλληλα, θα ανακοινωθούν και οι νέες εκθέσεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ, για τα δημόσια οικονομικά και για τις τράπεζες.

Προχωρά σε αίτημα εξαίρεσης

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δάνεια του ΔΝΤ διαθέτουν υψηλό μέσο επιτόκιο της τάξεως του 4,8% και πλέον (πολύ μεγαλύτερο του ESM), ενώ είναι γνωστό πως η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των συνολικά υπολειπόμενων 9,8 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του ESM. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, πρόωρη προεξόφληση δανείων ενός επίσημου πιστωτή, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό θα προϋπέθετε ταυτόχρονη ανάλογου ποσοστού προεξόφληση και των υπολοίπων (ESM). Πάντως, η Ελλάδα βεβαίως μπορεί να παρακάμψει αυτόν τον κανόνα ζητώντας εξαίρεση από τον ESM, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αίτημα εξαίρεσης μέσα στις επόμενες μέρες.

Τα σενάρια

Ο βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς έχει να κάνει με τη μερική αποπληρωμή των δανείων που έχουν το υψηλότερο επιτόκιο, ήτοι έως περίπου 4 δισ. ευρώ.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως στην πρόσφατη έκθεση του Ταμείου τονίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου 2019 η Ελλάδα είχε οφειλές ύψους 9,8 δισ. ευρώ (7,7 δισ. SDR, «τρόπος μέτρησης του ΔΝΤ»). Επισημαίνεται μάλιστα πως η Ελλάδα διερευνά την προπληρωμή του ακριβού μέρους των δανείων αυτών -ποσά που υπόκεινται σε προσαυξήσεις- συνολικού ύψους 5,68 δισ. ευρώ (4,6 δισ. SDR), τα οποία έχουν υψηλό κυμαινόμενο επιτόκιο από 4,8% έως 5,3%.

Οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ ανέρχονται για φέτος στο 1,5 δισ. ευρώ και για το 2020 στα 2,2 δισ. ευρώ, τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει βάλει στόχο να αποπληρώσει όσο το δυνατόν συντομότερα. Για την ιστορία και μόνο, τα δάνεια που απομένουν προς εξόφληση είναι 9,8 δισ. ευρώ και η τελευταία δόση από αυτά, ύψους 300 εκατ. ευρώ, λήγει τον Ιούνιο του 2024./ΙΒΝΑ