Στήριξη ευρωβουλευτών στην υποψηφιότητα Τσίπρα-Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης

Στήριξη ευρωβουλευτών στην υποψηφιότητα Τσίπρα-Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης

Την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης του 2019 στηρίζουν με επιστολή τους προς το Νορβηγικό Ινστιτούτο των Βραβείων Νόμπελ, 33 ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες πλην της ακροδεξιάς.

Οι υπογραφές στην σχετική επιστολή προέρχονται από τις ευρωομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, του Λαικού Κόμματος, των Φιλελευθέρων και των Συντηρητικών και στηρίζουν την πρωτοβουλία της Τυνήσιας κατόχου του Νόμπελ Ειρήνης, Ουιντέντ Μπουχαμάουι, η οποία, με αφορμή την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μοντέλο διαλόγου και ειρηνικής επίλυσης διαφορών, είχε προτείνει για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, “λαμβάνοντας υπόψη τις περίπλοκες, εθνικά φορτισμένες ή ακόμα και ανεπίλυτες διαφορές στην πολύπαθη από τους πολέμους, περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, (…) αμφότεροι οι Πρωθυπουργοί, έκαναν αυτό το βήμα προς τα εμπρός, δεχόμενοι μεγάλη εσωτερική πίεση και οφείλεται στη δική τους ηγεσία, το ότι έφτασαν τελικά σε ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα”.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι αυτό το βραβείο  θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες με εξαιρετικά πολύπλοκες εθνικές διαφορές, “να ακολουθήσουν το παράδειγμά των Τσίπρα -Ζάεφ, ώστε να συμβάλουν στην ειρηνική γειτονία με αμοιβαία αναγνώριση και σεβασμό, μεταφέροντας προς όλους το μήνυμα ότι το θάρρος και η προοδευτική σκέψη πέρα από τα εθνικά σύνορα, θα πρέπει να ανταμείβονται”.

Η πρωτοβουλία αυτή, που συνυπογράφεται από βουλευτές του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος όπου συμμετέχει η Ν.Δ. και παρακολουθεί το VMRO, έδωσε αφορμή στην Ελληνική κυβέρνηση να στηλιτεύσει ξανά την στάση της Ν.Δ. απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών: “Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ., που συνεχίζουν να τον κατηγορούν για «επιζήμια συμφωνία» και «συναλλαγή», άραγε πού τοποθετούνται μέσα  στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα;”, διερωτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ./IBNA