Η δήλωση του Hahn προκαλεί αντιδράσεις στα Σκόπια

Η δήλωση του Hahn προκαλεί αντιδράσεις στα Σκόπια

Η τελευταία δήλωση του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Johannes Hahn, ότι θα δοθεί στη Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία τον Ιούνιο και ότι αυτή η ημερομηνία θα λειτουργήσει μόνο ως αφετηρία για την προπαρασκευαστική φάση των διαπραγματεύσεων της ΕΕ, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στα Σκόπια.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Bujar Osmani, δήλωσε ότι η δήλωση του Hahn παρεξηγήθηκε.

«Ο Hahn είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών φέτος και αυτό που έκανε ήταν απλά να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι θα λάβουμε μια ημερομηνία τον Ιούνιο», δήλωσε ο Osmani.

Η υπουργός Άμυνας Radmila Sekerinska δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών μεταξύ της ΕΕ και της Βόρειας Μακεδονίας.

«Αυτή η δήλωση έχει παρεξηγηθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε σήμερα, λέγοντας ότι η θέση της είναι ίδια με την περυσινή χρονιά: θα πρέπει να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις φέτος. Η ημερομηνία δεν θα αναβληθεί και η χώρα δεν αγνοείται. Πρόκειται για μια κοινή ατζέντα που έχουμε εδώ», δήλωσε η Sekerinska.

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, Johannes Hahn, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία στις 29 Μαΐου, καθησυχάζοντας τους σκεπτικιστές ότι αυτή η διαδικασία είναι σταδιακή και ότι οι συνομιλίες δεν θα αρχίσουν αμέσως.

«Στα τέλη Μαΐου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την έκθεση προόδου για τις χώρες της περιοχής (Δυτικά Βαλκάνια), καθώς και για την Τουρκία. Με βάση αυτά που έχουμε δει, περιμένω μια θετική σύσταση για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία», έχει δηλώσει ο Hahn, προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη προοπτική των υποψήφιων προς ένταξη χωρών»./ΙΒΝΑ