Κύπρος: Επιμένουν σε παραίτηση του ΥΠΟΙΚ για τον Συνεργατισμό

Κύπρος: Επιμένουν σε παραίτηση του ΥΠΟΙΚ για τον Συνεργατισμό

Θυελλώδης συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα

Μιχάλης Μιχαήλ

Από όλα είχε το μενού της συζήτησης για το πόρισμα που αφορά στην κατάρρευση του Συνεργατισμού, στην κυπριακή βουλή.

Εντάσεις, διαξιφισμοί και προσωπικές «μάχες» με πρωταγωνιστές όλα τα κόμματα αλλά κυρίως τον Άντρο Κυπριανού εκ μέρους του ΑΚΕΛ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους του ΔΗΣΥ, που ως γίνεται αντιληπτό κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η συζήτηση αφορούσε τον Συνεργατισμό αλλά δεν έλειψαν και οι αιχμές ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς των δυο κομμάτων και για επιπρόσθετες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, παίρνοντας το λόγο ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε σε Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα της επαρχίας Αμμοχώστου, που όπως είπε, προχώρησε σε αποδοχή πελατών και επέτρεψε άνοιγμα λογαριασμών σε φορολογικούς παραδείσους όπως τις νήσους Μάρσιαλ, τις Σεϋχέλλες, το Χονγκ Κονγκ και το Μπελίζ.

Κάλεσε μάλιστα να γίνουν έρευνες για να διαφανεί ποιος ήταν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του συγκεκριμένου πιστωτικού ιδρύματος, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να απαντάει πως τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Νεοφύτου είναι συκοφαντίες.

Ζητούν παραίτηση

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ως ήταν φυσιολογικό ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης και οι κινήσεις του όσο αφορά τον Συνεργατισμό, με το ΔΗΚΟ, τους Οικολόγους, το ΕΛΑΜ και την Άννα Θεολόγου ως ανεξάρτητη βουλευτή, να ζητούν την παραίτησή του.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, εξέφρασε την άποψη ότι προκύπτουν πολιτικές ευθύνες από το πόρισμα, παρατηρώντας ότι οι πολιτικές ευθύνες δεν καταλογίζονται αλλά αναλαμβάνονται, ενώ αξιοποίηση του πορίσματος ζήτησε ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας που παρατήρησε πως ο Υπουργός Οικονομικών φέρει ευθύνη, προσθέτοντας ότι το πόρισμα πρέπει να γίνει εργαλείο διόρθωσης και όχι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δεν ζήτησε παραίτηση του ΥΠΟΙΚ αλλά διερωτήθηκε ποια θέση κενώνεται για να την καταλάβει σε εννέα μήνες. Υπενθυμίζεται πως ο Χάρης Γεωργιάδης είχε δώσει την παραίτησή του αλλά αυτή χρονολογείται για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε πως το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής τυγχάνει σεβασμού, διαβεβαιώνοντας πως ο ΔΗΣΥ δεν θα διαδηλώσει έξω από δικαστήρια για πολιτικές διώξεις./IBNA