Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει το 1ο Βαλκανικό Φόρουμ

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει το 1ο Βαλκανικό Φόρουμ

Αρχίζει αύριο το 1ο Βαλκανικό Φόρουμ, μια διοργάνωση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», της ΔΕΘ, με τη συμμετοχή 50 υπουργών και 300 εκπροσώπων φορέων από 6 χώρες των Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στο Φόρουμ θα αξιολογηθεί το υφιστάμενο επίπεδο των επιχειρηματικών, μεταφορικών, βιομηχανικών και ενεργειακών υποδομών και δικτύων σε επίπεδο βαλκανικής, θα καταγραφούν συγκεκριμένες ανάγκες και ελλείψεις, θα διερευνηθούν ποιες υποδομές και δίκτυα πρέπει να υλοποιηθούν.  Επίσης η εξεύρεση δυνητικών χρηματοδοτικών σχημάτων είναι ένας ακόμη από τους στόχους.

Στο πλαίσιο του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ θα γίνει συνάντηση εργασίας εκθεσιακών φορέων στην οποία θα μετέχουν στελέχη της ΔΕΘ, στελέχη από την έκθεση των Σκοπίων και από την έκθεση του Βελιγραδίου, καθώς και Θεματικό Εργαστήριο για την προώθηση της συνεργασίας και δικτύωσης μεταξύ των φορέων της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών στα Βαλκάνια, στο οποίο έχουν δηλώσει να συμμετάσχουν πάνω από 40 εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και ομάδων.

Την έναρξη του Φόρουμ θα κηρύξει η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ενώ την κεντρική ομιλία θα απευθύνει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης & Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Ιωάννης Δραγασάκης.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν, μεταξύ άλλων, ο Αναστάσιος Κουράκης, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Suhejl Fazliu, Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βόρειας Μακεδονίας, ο Τέρενς Κουίκ, Υφυπουργός Εξωτερικών, ο Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι πρόξενοι Γερμανίας και των ΗΠΑ και άλλοι.

Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές είναι οι υπουργοί Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ρουμανίας, οι Έλληνες υπουργοί Στ. Γιαννακίδης, Σ. Φάμελλος και Χρ. Σπίρτζης, καθώς  και ο Ρουμάνος υπουργός Μεταφορών. Επίσης ομιλητές θα είναι ο Πρόεδρος Παρευξείνιας Τράπεζας και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης./IBNA