Επαναλειτουργεί μέσα στο 2019 ο πετρελαιαγωγός Θεσσαλονίκης – Σκοπίων

Επαναλειτουργεί μέσα στο 2019 ο πετρελαιαγωγός Θεσσαλονίκης – Σκοπίων

Σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με τους αρμόδιους φορείς της Βόρειας Μακεδονίας φαίνεται πως βρίσκεται ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων για την μεταφορά ντίζελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να έχει προσδιοριστεί και το αντάλλαγμα για την τήρηση αποθεμάτων πετρελαίου έκτακτης ανάγκης, αλλά και η επιτάχυνση της προσαρμογής της νομοθεσίας της Βόρειας Μακεδονίας στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο προς την κατεύθυνση της ασφάλειας εφοδιασμού σε ενεργειακά προϊόντα.

Σημειώνεται ότι ο πετρελαιαγωγός είναι κυριότητας της εταιρείας ΒΑΡΔΑΞ, στην οποία τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 80% και η Βόρεια Μακεδονία το 20%.

Το προχωρημένο στάδιο των συζητήσεων για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός, εκτιμώντας ότι αυτό θα καταστεί δυνατό εντός του τρέχοντος έτους.

«Όπως είναι γνωστό υπάρχει ένα ζήτημα με την επαναλειτουργία του διασυνοριακού πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων για την μεταφορά προϊόντων πετρελαίου ντίζελ. Σε σχέση με αυτό το ζήτημα έχουν γίνει σειρά από συζητήσεις με κορυφαία στελέχη της Βόρειας Μακεδονίας υπό την εποπτεία της πολιτικής ηγεσίας και ειδικότερα συζητήθηκε να προσδιοριστούν οι απαιτούμενες ενέργειες από την εταιρεία την δική μας, η οποία λειτουργεί τον αγωγό, την ΒΑΡΔΑΞ ΑΕ, κι επίσης να προσδιοριστούν τα έγγραφα που ζητάει Βόρεια Μακεδονία, να προσκομιστούν, να ονοματιστούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, οι οποίες πρέπει να εκδώσουν τα σχετικά πιστοποιητικά αδειοδότησης και να επαναπροσδιοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του αγωγού. Αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα, όλες οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί εντός των προσεχών δύο μηνών και από εκεί και πέρα εκτιμούμε ότι θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός μέσα στην χρονιά που τρέχει», ανέφερε ο Ευστάθιος Τσοτσορός.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντική – όπως πρόσθεσε ο ίδιος- η επαναλειτουργία του αγωγού, δεδομένου ότι μέσω αυτής δημιουργείται ένα καινούριο περιβάλλον μέσα στον χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο όσον αφορά την διακίνηση και έλεγχο των πετρελαιοειδών θα έχει μία ιδιαίτερα υψηλού βαθμού πιστότητα και δυνατότητα. Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να έχει τελωνειακούς ελέγχους, να πιστοποιεί αποθηκευτικούς χώρους ούτως ώστε όλη η διαδικασία να γίνεται μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, όπως αυτή είναι γνωστή στο πλαίσιο της Ε.Ε.».

Σημειώνεται, ότι εκκρεμεί η αγωγή της ΕΛΠΕΤ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ Α.Ε. (100% θυγατρικής της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ) κατά της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) για την καταβολή αποζημίωσης για την παραβίαση της συμβατικής υποχρέωσης της γείτονος χώρας για κατανάλωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας μαζούτ κατά τα έτη 2008 – 2011.

Σε ό,τι αφορά αυτή την υπόθεση, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών για εξωδικαστική επίλυση της εκκρεμούσας διαφοράς./IBNA