Ditmir Bushati: Τελευταία ευκαιρία να εστιάσουμε στο μέλλον

Ditmir Bushati: Τελευταία ευκαιρία να εστιάσουμε στο μέλλον

Του Ditmir Bushati πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αλβανική πολιτική βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Συχνά βρισκόμαστε σε «κυκλικούς κόμβους», συχνά βρίσκουμε το σήμα «εξόδου» για να βγούμε από αυτούς τους «κυκλικούς κόμβους», αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του πλουραλισμού στην Αλβανία όπου ένα ή δύο κοινοβουλευτικά κόμματα παραιτούνται από την λαϊκή εντολή που τους δώθηκε. Φυσικά, αυτό είναι ένα νέο προηγούμενο, όχι μόνο για τις νέες δημοκρατίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά για όλες τις χώρες όπου υπάρχει δεσποτισμός, όπως συμβαίνει με τη Βενεζουέλα.

Δεν υπάρχει κανένας λογικός νους που να νομιμοποιεί την παραίτηση από τη λαϊκή εντολή ως πολιτικό μέσο για την επίτευξη συγκεκριμένου πολιτικού στόχου.

Επιπλέον, αυτό το κοινοβούλιο σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 2017, οι οποίες διοργανώθηκαν από μια κοινή κυβέρνηση και τα βασικές αρχές της χώρας ελέγχονταν τότε από την αντιπολίτευση. Εν τω μεταξύ, αυτό το κοινοβούλιο έγινε αποδεκτό από την αντιπολίτευση μετά τις εκλογές του 2017 και αυτή ακριβώς η αντιπολίτευση έλαβε όρκο και συμμετείχε σε αυτό το κοινοβούλιο για περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Αυτό το κοινοβούλιο και αυτές οι εκλογές έχουν επικυρωθεί από τον ΟΑΣΕ-ODIHR.

Αποχωρώντας από το κοινοβούλιο, η αντιπολίτευση έδειξε ότι φοβάται και ότι με κάποιο τρόπο έχει συνθηκολογήσει.

Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει αλαζονικούς και δεν πρέπει να χάσουμε τόσο χρόνο μιλώντας για τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης. Δεν μπορούμε ποτέ να αφήσουμε τον εαυτό μας να πέσει στην παγίδα της αυταρέσκειας. Είμαστε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας, είμαστε σοσιαλιστές, είμαστε προοδευτικοί. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια δίκαιη κοινωνία, μια καλύτερη κοινωνία για τα παιδιά μας, αλλά και για τα παιδιά της αντιπολίτευσης, η οποία δεν υπάρχει εδώ.

Αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζω την πρόταση που υπέβαλε ο Damian Gjiknuri για να προσφέρει περισσότερο χώρο σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες, διότι δεν θεωρώ τη δημοκρατία ως μια απλή διαδικασία. Η Δημοκρατία μπορεί να θεωρηθεί απλή διαδικασία την αντικατάσταση του καταλόγου του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη. Αλλά η δημοκρατία σημαίνει επίσης ότι πρέπει να επιτρέψουμε μια μελλοντική συμφωνία για τον εκλογικό νόμο.

Αυτή την εβδομάδα, εορτάζουμε τη 10η επέτειο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στους γείτονές μας και να καταλάβουμε γιατί 10 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, δεν έχουμε κάνει ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός. Η μεταβατική περίοδος θα τερματιστεί μόνο αφού ολοκληρώσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Σήμερα είναι η ημέρα να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την αλβανική εξωτερική υπηρεσία. Σήμερα είναι η μέρα να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς το Υπουργείο Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αυτής. Και τα δύο αυτά ιδρύματα ιδρύθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου 1912. Κανένα καθεστώς δεν θα μπορούσε να καταστρέψει αυτά τα θεσμικά όργανα.

Αυτή είναι και η ημέρα που πρέπει να επαινέσουμε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι απλοί άνθρωποι αυτής της χώρας. Έκαναν την Αλβανία πιο υπερήφανη από απ’ ότι οι πολιτικοί.

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Διάβασα στους Financial Times, μία από τις πιο έγκυρες εφημερίδες στον κόσμο. Ξέρετε τι ήταν στο εξώφυλλό του; Μια φωτογραφία του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό που αυτό φωτογραφίζονταν για το ιστορικό τους επίτευγμα. Το ερώτημά μου είναι αυτό: Γιατί δεν μπορούμε να βρούμε μια κοινή γλώσσα μεταξύ μας σε μια εποχή που οι Έλληνες και οι Μακεδόνες το έκαναν; Είμαστε όλοι Αλβανοί; Είμαστε όλοι μέρος ενός έθνους; Γιατί είναι τόσο δύσκολο για εμάς; Γιατί δεν μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να προχωρήσουμε;

Τι μπορούμε να πούμε στους σημερινούς 30ρηδες;

Ρίξτε μια ματιά σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Υπάρχουν όλο και λιγότεροι άνθρωποι που πολέμησαν κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως λόγω φυσικών αιτίων. Αυτοί που συνέβαλαν κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος είναι είτε απελπισμένοι είτε έχουν εγκαταλείψει τη χώρα επειδή όλος ο πλούτο τους έπεσε στα χέρια λίγων ανθρώπων. Τι γίνεται με εκείνους που γεννήθηκαν πριν από 30 χρόνια και που δεν ξέρουν τι ήταν ο κομμουνισμός; Πώς θα τους εξηγήσουμε το γεγονός ότι οι γείτονές μας, μας έχουν αφήσει πίσω;

Θα συνεχίσουμε να κατηγορούμε τον κομμουνισμό;

Τα 30 χρόνια είναι πολλά και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την ψήφο και την εμπιστοσύνη που μας έδωσαν οι Αλβανοί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να επικεντρωθούμε στο μέλλον και να μην γίνουμε νοσταλγοί του παρελθόντος./ibna