Σαφές μήνυμα Ουάσινγκτον προς Άγκυρα

Σαφές μήνυμα Ουάσινγκτον προς Άγκυρα

«Ή ακυρώνεται τους S-400 ή ακυρώνουμε την παράδοση των F-35 και συζητάμε την έξοδο σας από το ΝΑΤΟ»

Ψυχροπολεμικό κλίμα επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία για την στρατιωτική της συνεργασία με τη Μόσχα.

Ξεκάθαρη απειλή εξόδου της Άγκυρας   από το πρόγραμμα των F-35 και ακύρωση της παράδοσης των μαχητικών στην Τουρκία,    εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence με αφορμή την επιμονή της Άγκυρας για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων  S-400. Παράλληλα μίλησε και για τη πιθανότητα της εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ!

Ο Pence στην ομιλία του στο πάνελ με θέμα «το ΝΑΤΟ ενώνει, η συμμαχία των  70 ετών» ανέφερε πως «η αγορά των S-400 από την Τουρκία είναι ένα μεγάλο ρίσκο για το NATO. Aν η Τουρκία επιμείνει στην αγορά των S-400 θα αντιμετωπίσει το ρίσκο να βγει από το πρόγραμμα των F-35. H Τουρκία πρέπει να κάνει μια επιλογή».

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε πως αυτό το ενδεχόμενο της παραλαβής ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος,  δεν αποδυναμώνει μόνο την αμυντική ικανότητα της Τουρκίας αλλά θα προκαλέσει και μεγάλη ζημιά σε όσες τουρκικές εταιρείες προμηθεύουν με ανταλλακτικά των πρόγραμμα των F-35 καθώς θα ακυρωθεί η συνεργασία.

H Τουρκία η οποία σχεδιάζει να παραλάβει 100 μαχητικά F-35 είναι και συμπαραγωγός με 6 τουρκικές εταιρείες, να προμηθεύουν διάφορα ανταλλακτικά για την παραγωγή του αεροσκάφους.

Ο Pence πάντως υπονόησε και το ενδεχόμενο εξόδου της Τουρκίας από την Ατλαντική Συμμαχία καθώς  ανέφερε πως «η Τουρκία θα πρέπει να κάνει μια επιλογή. Θέλει να παραμείνει ως κρίσιμο μέλος της πιο ισχυρής συμμαχίας του ΝΑΤΟ ή να λάβει απερίσκεπτες αποφάσεις και να ρισκάρει την ασφάλεια αυτής της συνεργασίας;»

Νωρίτερα στο ίδιο πάνελ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας  Mevlut Cavusoglu είχε δηλώσει πως «η συμφωνία των S-400 έχει κλείσει. Οι ΗΠΑ είχαν κάνει μια πρόταση για τους Patriot  όμως δεν υπάρχει κάποια εγγύηση πως θα ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία». Ο ίδιος είχε αναφέρει πως κανένας δεν μπορεί να ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα για να κάνει κάποια επιλογή ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.

Στον τουρκικό Τύπο και συγκεκριμένα στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα YeniSafak υπήρξε δημοσίευμα που τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως ήδη άρχισαν να φτάνουν κάποια σημαντικά ανταλλακτικά  του αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Στις δηλώσεις του Pence απάντησε άμεσα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Fuat Oktay και σε μήνυμα του στο Τwitter ανέφερε πως «οι ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν . Θα παραμείνουν ως σύμμαχοι της Τουρκίας ή θα ρισκάρουν τη φιλία μας συνεργαζόμενες με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και θα μας αφήσουν μόνους με τους εχθρούς μας».

Στις 8 Απριλίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan θα επισκεφθεί τη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Vladimir Putin με βασικό θέμα την ολοκλήρωση του προγράμματος των S-400.  Σύμφωνα με τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων η πρώτη συστοιχία των S-400 θα παραληφθεί τον Ιούλιο του 2019 και θα ενεργοποιηθεί τον Οκτώβριο. Εκτός κι αν οι δηλώσεις Pence αλλάξουν τα δεδομένα./ibna