Βόρεια Μακεδονία: Λήψη μέτρων κατά υποστηρικτών του Γκιουλέν που ζουν στη χώρα, ζητά η Τουρκία

Βόρεια Μακεδονία: Λήψη μέτρων κατά υποστηρικτών του Γκιουλέν που ζουν στη χώρα, ζητά η Τουρκία

O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar ζήτησε από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να λάβει μέτρα κατά υποστηρικτών του ισλαμιστή  ιεροκήρυκα Fethullah Gulen, που φέρονται να διαμένουν στη χώρα.

«Έχουμε τα ονόματα μερικών από μερικών από τα κύρια μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση των θεσμικών οργάνων των δύο χωρών.Eίμαι βαθιά πεπεισμένος ότι τις επόμενες μέρες τα θεσμικά όργανα της Βόρειας Μακεδονίας θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα εις βάρος τους. Οι δομές της οργάνωσης FETO που υπάρχουν στη Βόρεια Μακεδονία, επιβαρύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών και σαμποτάρουν, κατά κάποιο τρόπο, τις φιλικές και αδελφικές σχέσεις που έχουμε» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, μετά τη συνάντηση στα Σκόπια με την υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Radmila Sekerinska.

Ο Akar τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονίας είναι εξαιρετικής  σημασίας για την Τουρκία και οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ ισχυροί. Πρόσθεσε  ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας και ότι η στήριξη της Τουρκίας στην κατεύθυνση  αυτή θα συνεχιστεί.

Η Radmila Sekerinska εξέφρασε την προσδοκία ότι η Τουρκία θα κυρώσει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της  Βόρειας  Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο, όπως είπε, έχει κυρωθεί μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες από εννέα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων όλων των όμορων κρατών της Βόρειας Μακεδονίας που είναι μέλη της Συμμαχίας. «Η Τουρκία δεν είναι άμεσος γείτονάς μας, αλλά πάντα  μας συμπεριφερόταν καλύτερα και από γείτονας. Ήταν πάντα  εδώ για να μας προσφέρει την βοήθεια και την στήριξή της όταν την χρειαζόμασταν και αυτό δεν το ξεχνάμε», είπε η Sekerinska./ΙΒΝΑ