Σε θετικό κλίμα η επίσκεψη του Μαυροβούνιου Πρωθυπουργού στη Ρουμανία

Σε θετικό κλίμα η επίσκεψη του Μαυροβούνιου Πρωθυπουργού στη Ρουμανία

Οι πρωθυπουργοί του Μαυροβουνίου και της Ρουμανίας, Duško Marković και Viorica Dăncilă, συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει φιλικές σχέσεις και εταιρικές σχέσεις στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Marković στο Βουκουρέστι.

Επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και οι δύο έχουν ως στόχο την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και ότι η επιτυχής ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε. και η συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι το καλύτερο πλαίσιο για τη σταθερότητα της περιοχής.

«Μιλήσαμε για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, την επιτυχή συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς και για το δυναμικό ενίσχυσης των σχέσεών μας. Το Μαυροβούνιο, μια χώρα που διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, θέλει εταίρους από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ με τους οποίους μπορεί να αναπτύξει μια επιτυχημένη οικονομική συνεργασία», δήλωσε ο Marković στη συνέντευξη Τύπου μετά τις επίσημες συνομιλίες.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός Dăncilă τόνισε ότι το Μαυροβούνιο είναι μια χώρα που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η Ρουμανία δίνει προτεραιότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Υπογράμμισε, δε, ότι η επίσημη πολιτική του Βουκουρεστίου είναι να αξιολογεί κάθε κράτος με βάση τα μεμονωμένα πλεονεκτήματα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου «ο Πρωθυπουργός της χώρας ευχαρίστησε την Dăncilă για την υποστήριξη, σημειώνοντας ότι η χώρα κατανοεί πλήρως και υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ρουμανίας να εκπληρώσει τις προτεραιότητες της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα πολύ περίπλοκο περιβάλλον».

«Οι φιλοδοξίες μας είναι σαφείς, στόχος μας είναι να ανοίξουμε το τελευταίο κεφάλαιο διαπραγμάτευσης. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη της Ρουμανίας και τις ανοικτές και εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε. Για εμάς, η Ρουμανία δεν είναι μόνο φίλος, αλλά και εταίρος που, με την εμπειρία της, μπορεί να βοηθήσει το Μαυροβούνιο να επιτύχει την ένταξη στην ΕΕ. Εκτιμούμε επίσης την κατανόηση της Ρουμανίας για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και τη σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής», δήλωσε ο Marković.

Τέλος, η κ. Dăncilă υπογράμμισε ότι η Ρουμανία υποστηρίζει πλήρως τις φιλοδοξίες του Μαυροβουνίου, αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ./IBNA