Βουλγαρία: Στην Arkad η επέκταση του αγωγού που θα συνδέεται με τον Τurkish Stream

Βουλγαρία: Στην Arkad η επέκταση του αγωγού που θα συνδέεται με τον Τurkish Stream

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgartransgaz ανακοίνωσε ότι επέλεξε την εταιρεία Arkad Engineering and Constructions από τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να σχεδιάσει και να κατασκευάσει την επέκταση του αγωγού διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, που είναι απαραίτητη για το χειρισμό του αερίου που προέρχεται από τον Τurkish Stream.

Σύμφωνα με την Bulgartransgaz η εταιρεία Arkad υπέβαλε τη χαμηλότερη προσφορά, μεταξύ τριών υποψηφίων. Ειδικότερα, οι Σαουδάραβες προσέφεραν 1,29 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η επέκταση έως τα τέλη του 2019 και 1,1 δισ. ευρώ, εάν οι εργασίες πραγματοποιηθούν σε δύο στάδια και ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2020.

Η Bulgartransgaz δεν ανέφερε ποια από τις δύο επιλογές επέλεξε, αλλά είχε θέσει ως ανώτατο όριο κόστους για την τοποθέτηση 474,7 χλμ. νέου αγωγού σε 2,29 δισ. λέβα (περίπου 1,17 δισ. ευρώ).

Ο δεύτερος υποψήφιος, μια κοινοπραξία που σύμφωνα με βουλγαρικά ΜΜΕ συνδέεται με τον ρωσικό κατασκευαστή σωλήνων TMK, προσέφερε 2,42 δισ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Σημειώνεται πως μπορεί να προσβάλει την απόφαση υποβολής προσφορών εντός 10 ημερών και -εάν το πράξει-, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετη πίεση για την αποφυγή καθυστερήσεων στο έργο.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν ήδη αμφισβητήσει εάν η Βουλγαρία θα μπορέσει να ολοκληρώσει εγκαίρως το έργο, καθώς οι παραδόσεις αερίου μέσω του Τurkish Stream θα αρχίσουν στις αρχές του επόμενου έτους (στα σύνορα με τη Σερβία) και θα φτάσουν στο μέγιστο βαθμό μέχρι τα τέλη του 2020, λαμβάνοντας υπόψιν μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή και άλλων αγωγών φυσικού αερίου με διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες όπως η Ρουμανία και η Ελλάδα./ΙΒΝΑ