Πολιτικοί ζητούν την ακύρωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Πολιτικοί ζητούν την ακύρωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της Δημοκρατίας της Σέρπσκα ζητούν ομόφωνα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης να ακυρώσει την απόφαση με την οποία αμφισβητούνται ορισμένες διατάξεις του νόμου για την Ημέρα της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, όπως η καθιέρωση της 9ης Ιανουαρίου ως Ημέρα της Δημοκρατίας της Σέρπσκα.

«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με ημερομηνία 29 Μαρτίου, που κηρύσσει ορισμένες διατάξεις του νόμου για την Ημέρα της Δημοκρατίας της Σέρπσκα ασυμβίβαστες με το Σύνταγμα της χώρας, αποτελεί πολιτική πράξη με στόχο την κατάργηση της νομιμότητας και της νομιμοποίησης της Σέρπσκα και της συνταγματικής-νομικής τάξης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Β-Ε) που ιδρύθηκε με τη Συμφωνία Ειρήνης του Ντέιτον. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε επιχειρεί να αναθεωρήσει ιστορικά γεγονότα και δείχνει έλλειψη σεβασμού του γεγονότος ότι η Σέρπσκα ιδρύθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1992. Επομένως, ζητάμε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε να ακυρώσει την απόφαση αυτή», αναφέρει η δήλωση που υιοθετήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης στην Μπάνια Λούκα.

Σε δήλωση που υιοθετήθηκε κατά τη συνάντηση της προέδρου της Δημοκρατίας της Σέρπσκα Željka Κvijanović με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων στη Σέρπσκα, εγκρίθηκε η ενιαία θέση ότι η Δημοκρατία της Σέρπσκα θα συνεχίσει να εορτάζει την Ημέρα της Δημοκρατίας της Σέρπσκα στις 9 Ιανουαρίου.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε επιβεβαιώνει, όπως αναφέρθηκε, την ανάγκη για ενότητα της πολιτικής και κοινωνικής κοινότητας της Σέρπσκα, η οποία μπορεί να υπερασπιστεί τα απαραβίαστα δικαιώματα και συμφέροντά της.

«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που πέρασε με τη μειοψηφία των δικαστών από τις τάξεις του σερβικού λαού, αποτελεί συνέχιση της πολιτικής υποκίνησης σε εθνοτικές συγκρούσεις, που οδήγησαν στις τραγικές συγκρούσεις και στον πόλεμο», αναφέρει η δήλωση.

Το κείμενο της δήλωσης παραθέτει μέρος της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε, η οποία ακυρώνει τη διάταξη που ορίζει την 9η  Ιανουαρίου ως την Ημέρα της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, σημειώνοντας ότι «δεν αμφισβητεί, ούτε αποκλείει, ή περιορίζει την αρμοδιότητα της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Σέρπσκα να διεξάγει δημοψήφισμα σχετικά με την ημέρα εορτασμού της Ημέρας της Δημοκρατίας».

Με τόσο περίεργη, παράλογη και δόλια θέση, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε αγνοεί το γεγονός ότι ένα δημοψήφισμα για το θέμα αυτό είχε ήδη πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2016, στο οποίο εκφράστηκε η λαϊκή βούληση να καθιερωθεί η 9η Ιανουαρίου ως ημέρα της Δημοκρατίας της Σέρπσκα. Η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου εναντιώνεται στη βούληση του λαού που δημοκρατικά εκφράστηκε στο δημοψήφισμα, και είναι απαράδεκτη στο σύγχρονο κόσμο. Μια τέτοια απόφαση αποδεικνύει ότι δεν αποτελούν αντικείμενο σεβασμού στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ούτε η Δημοκρατία της Σέρπσκα ούτε ο σερβικός λαός, στη θέληση του οποίου βασίστηκε η δημιουργία της Β-Ε», σημειώνεται στη δήλωση.

Οι εκπρόσωποι της Σέρπσκα που συμμετέχουν στα κοινά θεσμικά όργανα της Β-Ε είναι υποχρεωμένοι να σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, να εκπροσωπούν τα συμφέροντά της και να σέβονται τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, Željka Cvijanovic, ο πρόεδρος της προεδρίας της Β-Ε και αρχηγός του SNSD, Milorad Dodik, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Nedeljko Čubrilović, ο πρωθυπουργός Radovan Viskovic, η πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαών Nada Tešanović, καθώς και τα μέλη των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Λαών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Β-Ε, Nebojša Radmanović και Nikola Špirić, υπέγραψαν την κοινή δήλωση.

Τη δήλωση υπέγραψαν επίσης οι ηγέτες του DNS Marko Pavić, του PDP Branislav Borenović, του SP Petar Đokić, του κόμματος της Ενωμένης Σέρπσκα Nenad Stevandić και του NDP Dragan Čavić, και οι αναπληρωτές ηγέτες του SDS Miladin Stanić και του DEMOS Spomenka Stevanović./ΙΒΝΑ