Ξανά στους δρόμους η αντιπολίτευση στην Αλβανία

Ξανά στους δρόμους η αντιπολίτευση στην Αλβανία

Η αντιπολίτευση στην Αλβανία πραγματοποίησε άλλη μια διαδήλωση μπροστά στο κοινοβούλιο της χώρας, όπου σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και των πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων που ήταν εκεί για να διατηρήσουν την τάξη. Οι διαδηλωτές έριξαν βόμβες καπνού και άλλα ισχυρά αντικείμενα προς τους αστυνομικούς. Η αστυνομία αφετέρου χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να απομακρύνει το πλήθος και να τους αποτρέψει από το να μπουν στο κοινοβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός αποκλείει τη δυνατότητα πρόωρων εκλογών

Ενώ οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης είχαν συγκεντρωθεί σε διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Edi Rama δήλωσε στους βουλευτές ότι οι μόνες εκλογές που θα διεξάγει σύντομα η χώρα θα είναι οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι οι γενικές εκλογές, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός Rama δήλωσε ότι η αντιπολίτευση της χώρας πρόδωσε τους υποστηρικτές της και τους άφησε χωρίς εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο.

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης, Lulzim Basha, δεν ήταν παρών στη σημερινή διαμαρτυρία, καθώς ταξίδεψε στο Βερολίνο για να συναντηθεί με Γερμανούς αξιωματούχους.

Τους τελευταίους δύο μήνες, η αντιπολίτευση στην Αλβανία ξεκίνησε σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που απαιτούν από την σημερινή σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Edi Rama να παραιτηθεί και να διεξαχθούν πρόωρες γενικές εκλογές. Επιπλέον, η αντιπολίτευση αποφάσισε επίσης να μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτή η κίνηση έχει καταδικαστεί και επικριθεί από τη διεθνή κοινότητα. Από την άλλη πλευρά, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πρωθυπουργού Edi Rama απέκλεισε κάθε πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές παίρνουν θέσεις στο κοινοβούλιο

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι δεν συμφώνησαν να παραιτηθούν από τις κοινοβουλευτικές εντολές τους, ενώ άλλοι συμφώνησαν να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους που παραιτήθηκαν. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στις τάξεις αντιπολίτευσης.

Παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις που ξεκίνησαν ξένοι διπλωμάτες, η πολιτική κρίση δεν έχει ακόμη επιλυθεί και κάθε πλευρά φαίνεται αποφασισμένη να εμείνει στην πορεία δράσης της, δημιουργώντας μεγάλη αβεβαιότητα./ΙΒΝΑ