Θετική αποτίμηση της Αθήνας για την επίσκεψη Τσίπρα στην Βόρεια Μακεδονία

Θετική αποτίμηση της Αθήνας για την επίσκεψη Τσίπρα στην Βόρεια Μακεδονία

Ιδιαιτέρως θετικά αποτιμά η Αθήνα την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια, καθώς όπως υπογραμμίζουν από την κυβέρνηση έπειτα από 30 χρόνια αδράνειας, εντάσεων και εκατέρωθεν καχυποψίας, η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών λειτουργεί ως μια γέφυρα στρατηγικής συνεργασίας σε σειρά κρίσιμων τομέων.

Κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στα εγκωμιαστικά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπους που αναδεικνύουν την ιστορικότητα της επίσκεψης Τσίπρα στην Βόρεια Μακεδονία και τις μεγάλες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που ανοίγονται στην ευρύτερη περιοχή.

Η εφαρμογή της Συμφωνίας θα αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην Ελλάδα εκτιμά η Αθήνα

Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει επιφέρει πλήγμα στα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα να αναγνωρίζει πως υπήρξε πολιτικό κόστος. Ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι όσο προχωράει η εφαρμογή της Συμφωνίας, το κλίμα στην κοινωνία θα αντιστραφεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς  θα γίνονται εμφανή τα θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Εκτιμάται ακόμα ότι θα καταρρίπτονται τα Fake News, για τα οποία η κυβέρνηση κατηγορεί τη Ν.Δ.

Σημαντικές συμφωνίες

Μεγάλο βάρος δίνεται στις συμφωνίες που διευκολύνουν και ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική και την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή. Η επίλυση του προβλήματος της διπλής φορολόγησης, η τελωνειακή συνεργασία Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, η διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, η διασύνδεση των δυο μεγάλων ελληνικών λιμανιών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, με την Βόρεια Μακεδονία ως δίοδο και σταθμό για την Κεντρική Ευρώπη, η σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά-Θεσσαλονίκης-Σκοπίων- Βελιγραδίου, αποτελούν για την Αθήνα χαρακτηριστικά παραδείγματα για την ενίσχυση της συνανανάπτυξης.

Ο εναέριος χώρος και ο ρόλος της Ελλάδας

Μερίδα του ελληνικού τύπου αξιολογεί ως κρίσιμη την συμφωνία για συνεργασία στην ασφάλεια του εναέριου χώρου της Βορειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας. Η Συμφωνία περιλαμβάνει τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνοάμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και την επιτήρηση του εναέριου χώρου, με τα ελληνικά ραντάρ να βοηθούν αυτά της Βόρειας Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα συμβάλει στην εναέρια ασφάλεια της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου.

Επιπλέον, όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η συμφωνία για σύσταση επιτροπής τον Μάιο με αντικείμενο την εξέυρεση λύσεων για τα θέματα που αφορούν τις εμπορικές ονομασίες και τα σήματα των προϊόντων, καταρρίπτει το επιχείρημα της αντιπολίτευσης πως η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε κίνδυνο τις εμπορικές ονομασίες ελληνικών Μακεδονικών προϊόντων.

Ξεπέρασε το προσδοκόμενο η συμμετοχή επιχειρηματιών

Το επιχειρηματικό φόρουμ που ακολούθησε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας απέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον ελληνικων επιχειρηματικών κολοσσών και εκπροσώπων επιχειρήσεων. Σχεδόν 140 ήταν τα μέλη της επιχειρηματικής αποστολής από την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά πολυ τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε 70. Ενέργεια, τουρισμός, μεταφορές, εμπόριο και άλλα projects αποτέλεσαν την βασική ατζέντα των συζητήσεων επιχειρηματιών και από τις δυο χώρες, ενώ τονίζονται οι σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες.

Της επίσκεψης Τσίπρας είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα και εκτιμήσεις ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει διαμαρτυρόμενος για την Συμφωνία των Πρεσπών, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για προσπάθεια σαμποτάζ που καθοδηγήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, πάνω από τους μισούς επιχειρηματίες προέρχονταν από την Βόρεια Ελλάδα.

Από την πλευρά της η Ν.Δ. κάνει λόγο για προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα  να εξωραΐσει επικοινωνιακά τη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι “η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη κριθεί στη συνείδηση των Ελλήνων”.