Η έκθεση της Κομισιόν και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Η έκθεση της Κομισιόν και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Αθήνα πέρασε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές.

Η κίνηση, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίασή τους την Παρασκευή, θα ενισχύσει το μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας και θα διευκολύνει τη χώρα να δανείζεται με ευνοϊκότερα επιτόκια, όταν επιστρέψει στην πλήρη χρηματοδότηση από την αγορά, μετά από χρόνια οικονομικής στήριξης από τους πιστωτές της ΕΕ και το ΔΝΤ, σημειώνει το πρακτορείο.

Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται μετά την ψήφιση την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή της μεταρρύθμισης που διευκολύνει την ανάκτηση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες (σ.σ. το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας), κίνηση που αναμένεται να μειώσει το μεγάλο βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

Κάλυψη προαπαιτούμενων

Στην επικαιροποιημένη έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα αναφέρεται ότι στις 27 Φεβρουαρίου υπήρχαν εκκρεμότητες αναφορικά με τα προαπαιτούμενα οι οποίες εν τω μεταξύ καλύφθηκαν.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα:

-ΓΙΟ υιοθέτησε πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,

– προχώρησε σε επικαιροποίηση μέτρων για τη στήριξη της προσπάθειας μείωσης των NPLs

– υιοθέτησε πρωτογενή νομοθεσία για το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας και θα ακολουθήσει σύντομα η δευτερογενής νομοθεσία

– πήρε τα αναγκαία βήματα για την κάλυψη κενών θέσεων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

– προχώρησε στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ

– υιοθέτησε τη νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ

– πήρε μέτρα για να αρθούν εμπόδια την παραχώρηση της Εγνατίας και

– υιοθέτησε σειρά μέτρων για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

«Η Ελλάδα πήρε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την επίτευξη των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που αφορούσαν το τέλος του 2018», τονίζεται στην έκθεση.

Για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει ότι το νέο πρόγραμμα είναι μοναδικό για την Ελλάδα. Εν συντομία, οι δανειολήπτες που είναι φυσικά πρόσωπα και των οποίων τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα με εγγύηση την πρώτη κατοικία τους και είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, μπορούν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας./ΙΒΝΑ