Νίκος Αναστασιάδης: Δεν αρνούμαστε την πολιτική αλλά την αριθμητική ισότητα

Νίκος Αναστασιάδης: Δεν αρνούμαστε την πολιτική αλλά την αριθμητική ισότητα

Λάβρος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις θέσεις που ακούγονται στο κυπριακό

Μιχάλης Μιχαήλ

Στο συνέδριο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Εργαζομένων έδωσε το «παρών» του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν παρέλειψε να επισημάνει για άλλη μια φορά τις θέσεις του γύρω από το κυπριακό και δη γύρω από το ζήτημα της θετικής ψήφου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά από τις συνεντεύξεις του σε ΡΙΚ και ΚΥΠΕ, εμφανίστηκε πιο επιθετικός και στα όσα ακούγονται από το διεθνή παράγοντα για το κυπριακό. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε συνομιλία που είχε με τον Μπόρις Τζόνσον όταν ο τελευταίος ήταν ΥΠΕΞ της Βρετανίας κι είχε συζητηθεί το θέμα της ισότιμης μεταχείρισης. «Σε μια συνάντηση μου με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, τον Μάρτιο του 2017, μου είχε πει «γιατί αντιπολιτεύεστε στην ισότιμη μεταχείριση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων;» Του απάντησα «για τον ίδιο ακριβώς λόγο που εσύ κατόρθωσες να πείσεις τους Άγγλους για την έξοδο από την ΕΕ με κύριο επιχείρημα πως αν η Τουρκία καθίστατο μέλος της ΕΕ, η Αγγλία θα πλημμύριζε από Τούρκους υπηκόους. Εσείς είστε 60 εκ. πληθυσμός και ανησυχούσατε, εμείς είμαστε μόλις 800 χιλιάδες, και διερωτώμαι αν θα αποδεχόσασταν ένα ανάλογο καθεστώς», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος για εκείνη τη συνάντηση.

Δεν κατανοώ τι μου εισηγούνται να αποδεχτώ

Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να απαντήσει και στην εσωτερική, κυπριακή, αντιπολίτευση λέγοντας πως δεν κατανοεί τι του ζητούν ν’ αποδεχτεί για το θέμα της θετικής ψήφου. «Ότι για κάθε απόφαση που θα παίρνει το κεντρικό κράτος θα πρέπει να έχω μια θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων, προκειμένου να υπάρξει η πολιτική ισότητα, όπως την αποκαλούν. Και αυτό θα είναι πολιτική ισότητα ή θα είναι πολιτική ανισότητα» έθεσε το ερώτημα. Αναφέρθηκε και στο ότι σε κανένα άλλο Σύνταγμα άλλης χώρας, είτε των ΗΕ είτε της ΕΕ είτε όποιου συντεταγμένου κράτους, δεν υπάρχει το δικαίωμα στη μια κοινότητα ή στη μια πολιτεία να αποφασίζει για την τύχη της υπολοίπου χώρας, κάτι που χαρακτήρισε ναρκοθέτηση της πολιτικής ισότητας και δημιουργία της πολιτικής ανισότητας..

«Δεν αρνούμαστε την πολιτική ισότητα, εκείνο που αρνούμαστε είναι την αριθμητική ισότητα. Εκείνο που αρνούμαστε δεν είναι την αποτελεσματική συμμετοχή, είναι τη για κάθε απόφαση ψήφο. Έχω πει ξεκάθαρα και στον ΓΓ και στον κ. Ακιντζί ότι αποδέχομαι τη θετική ψήφο να ασκείται εκεί και όπου ενδεχόμενα καταχρώμενη η πλειοψηφία των δικαιωμάτων της να θελήσει να επιβληθεί μέσω αποφάσεων που θα δημιουργήσουν αρνητικά αποτελέσματα για την τουρκοκυπριακή πολιτεία ή κοινότητα. Εκεί να έχουν το δικαίωμα ως ασπίδα την άσκηση της θετικής ψήφου», τόνισε.

Για τη συνέχεια

Από του βήματος της ΠΑΣΥΔΥ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη συνέχεια του κυπριακού, λέγοντας πως ο ίδιος καταβάλλει το άπαν των δυνάμεων του προκειμένου να εξευρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που να είναι συμβατή με την ιδιότητα της χώρας ως κράτους μέλους της ΕΕ, μιας λύσης που θα επιτρέπει σε αυτό το κράτος να είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο για τους Κύπριος πολίτες του, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι και η συνεργασία μου με την κα Λουτ, η οποία θα βρίσκεται στην Κύπρο το σαββατοκύριακο. Καταβάλλουμε προσπάθεια για να καταγραφούν κάποιοι όροι αναφοράς που θα μας επιτρέψουν επανάληψη του διαλόγου με προοπτική όμως αυτή τη φορά. Και για να υπάρξει προοπτική απαιτείται να υπάρξει και πολιτική βούληση από πλευράς της Τουρκίας» τόνισε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τουρκικές, δημοτικές εκλογές, ελπίζοντας όπως είπε πως θα  υπάρξει μια αναθεώρηση της πολιτικής της με επικέντρωση αντί στην εξωστρέφεια και στην εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων με απειλές στην περιοχή, επικέντρωση σε εκείνα που ενδιαφέρουν ή στα μηνύματα που εστάλησαν μέσω των εκλογών, έτσι ώστε να υπάρξει και μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εξωτερική πολιτική./ΙΒΝΑ