Η επίσκεψη του Τσίπρα προκαλεί συζητήσεις στη Βόρεια Μακεδονία

Η επίσκεψη του Τσίπρα προκαλεί συζητήσεις στη Βόρεια Μακεδονία

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια προκάλεσε συζητήσεις και σχολιάστηκε από τους προεδρικούς υποψηφίους κατά τις συναντήσεις που είχαν με τους ψηφοφόρους.

Η υποψήφια του VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές, Gordana Siljanovska-Davkova, ήταν επικριτική για το γεγονός ότι ο εθνικός ύμνος δεν έπαιξε και η Ρεπουμπλικανική Φρουρά δεν ήταν παρούσα κατά την τελετή υποδοχής του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. «Αντί να εκπροσωπήσει τη χώρα, ο πρωθυπουργός μας ξέχασε τον εθνικό ύμνο. Αυτή η ντροπιαστική πράξη δείχνει ποιος είναι πραγματικά και τι είδους κυβέρνηση αντιπροσωπεύει. Αλλά δεν μπορούμε ποτέ να δεχτούμε το είδος της κυβέρνησης που εκπροσωπεί», δήλωσε ο Siljanovska-Davkova.

Η υποψήφια του VMRO-DPMNE δήλωσε επίσης ότι δεν αναγνωρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα κάνει τα πάντα για να την καταργήσει.

Ο κυβερνητικός υποψήφιος του προεδρικού συνασπισμού, Stevo Pendarovski, δήλωσε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Τσίπρα είναι ιστορική, διότι συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή και στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Τσίπρα είναι ιστορική. Η νέα φιλία που οι δύο χώρες σφυρηλατούν μεταξύ τους όχι μόνο ενισχύει τις σχέσεις στα Βαλκάνια, αλλά και προωθεί μια ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη στη χώρα. Σήμερα αποδείξαμε ότι εάν υπάρξει βούληση, ηγεσία και όραμα, μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά πράγματα», είπε ο Pendarovski.

Εν τω μεταξύ, ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος, Blerim Reka, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλες συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ./IBNA