Η οικονομική ανάπτυξη στην Αλβανία είναι πιο αργή από πριν, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα

Η οικονομική ανάπτυξη στην Αλβανία είναι πιο αργή από πριν, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα

Η αλβανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από πριν. Αυτό θα οφείλεται στην αβεβαιότητα που προκαλείται από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Αυτό επιβεβαιώθηκε χθες από ανώτερους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσης για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Σε ορισμένες χώρες, η δυσαρέσκεια του κόσμου αυξάνεται και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική αβεβαιότητα και επιβράδυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι αβεβαιότητες όσον αφορά τις πολιτικές θα καταστήσουν τα επιτεύγματα που έγιναν έως τώρα ασήμαντα, ειδικά από δημοσιονομικής απόψεως», δήλωσε η Maryam Salim, επικεφαλής του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αλβανία, προσθέτοντας ότι η αλβανική οικονομία θα παραμείνει εκτεθειμένη σε εξωτερικούς και εγχώριους κινδύνους.

«Η περαιτέρω ανάπτυξη θα απαιτούσε ταχύτερο ρυθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πρόοδο στη διαδικασία της ενσωμάτωσης στην ΕΕ», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την ίδια, «πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την άμβλυνση των δημοσιονομικών κινδύνων και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα προκειμένου να προστατευθεί η δημοσιονομική σταθερότητα». «Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η εφαρμογή του νόμου παραμένουν προτεραιότητες», ήταν μια άλλη συμβουλή που έδωσε στην αλβανική οικονομία.

Εν τω μεταξύ, οι αρνητικές επιπτώσεις των πολιτικών εξελίξεων στην οικονομία επιβεβαιώθηκαν από έναν άλλο εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Οι πολιτικές αβεβαιότητες και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να βλάψουν το επιχειρηματικό κλίμα και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες της χώρας», σχολίασε ο οικονομολόγος Hilda Shijaku.

Ποιες είναι οι απειλές που αντιμετωπίζει η οικονομία;

Εμπειρογνώμονες: Δημοσιονομικές, πολιτικές και καιρικές συνθήκες

Ποιες είναι μερικές από τις πραγματικές απειλές που αντιμετωπίζει η αλβανική οικονομία; Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας, μία από αυτές τις απειλές αφορά τους φόρους. «Από δημοσιονομική άποψη, θα αναφέρω τους κινδύνους που σχετίζονται με ανεπίσημες δραστηριότητες. Αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, θα μπορούσαν να απειλήσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας Hilda Shijaku.

Αναφέρθηκε επίσης τους κινδύνους που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές στη χώρα, υποδηλώνοντας προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν ως αποτέλεσμα της αγοράς περισσότερης ενέργειας σε περίπτωση ξηρασίας. «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι μια άλλη εγχώρια αδυναμία», πρόσθεσε, υπονοώντας ότι ο τομέας αυτός βρίσκεται σε δυσκολία.

Ο αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε ότι οι πολιτικές αβεβαιότητες έχουν επίσης άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. «Όσον αφορά την προοπτική για τα επόμενα τρία χρόνια, πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας θα είναι βραδύτερη από ότι το 2018», δήλωσε ο εν λόγω εμπειρογνώμονας.

Σύμφωνα με στοιχεία, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα υποχωρήσει κάτω από το 3,6%

Η αλβανική οικονομία θα σημειώσει βραδύτερη ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια. Το επόμενο έτος, η οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί κάτω από 3,6%. Όσον αφορά το τρέχον έτος, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει αύξηση 3,8%, ενώ πέρυσι η αύξηση αυτή ανήλθε στο 4%. Αυτό δείχνει μια πτωτική τάση, η οποία είναι η ουσία της τελευταίας έκθεσης για τις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων που δημοσίευσε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να σημειώσουν ταχύτερη ανάπτυξη, ενώ η ανάπτυξη στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία αναμένεται να επιβραδυνθεί», αναφέρει επίσης η Παγκόσμια Τράπεζα./IBNA