Αισιόδοξος παρουσιάζεται Επίτροπος Hahn για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Αισιόδοξος παρουσιάζεται Επίτροπος Hahn για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης δήλωσε χθες ότι αναμένεται μια θετική έκθεση προόδου για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας τον Μάιο. Αυτό δήλωσε χθες ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Johannes Hahn κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτή η συνάντηση θεωρήθηκε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι ήταν η τελευταία πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Στα τέλη Μαΐου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την έκθεση προόδου για τις χώρες της περιοχής (Δυτικά Βαλκάνια), καθώς και για την Τουρκία. Με βάση αυτά που έχουμε δει, περιμένω μια θετική σύσταση για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία», δήλωσε ο Hahn, προσθέτοντας ότι« η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη προοπτική των υποψήφιων χωρών ».

Φαίνεται ότι παρά την πρόσφατη επιδεινωμένη πολιτική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Αλβανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι βιώσιμη. “Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στα Δυτικά Βαλκάνια. Παρά τις ελλείψεις, παρατηρήσαμε σημαντική πρόοδο στην οικονομία, το κράτος δικαίου και τη διαδικασία συμφιλίωσης “, δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ.

Μιλώντας για τη στρατηγική σημασία που έχει η περιοχή, ο Hahn παραδέχθηκε ότι «εξάγουμε ή εισάγουμε αστάθεια στα Βαλκάνια». «Ο λόγος για αυτό είναι ότι η περιοχή είναι λιγότερο αναπτυγμένη οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι πολύ σημαντικό οι οικονομίες των χωρών αυτών να αναπτυχθούν προκειμένου να μειωθούν αυτές οι ανισορροπίες», πρόσθεσε, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να επενδύουν σε αυτές τις χώρες. «Πρέπει να ενισχύσουμε το εμπόριο μαζί τους. Θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες εταιρείες και περισσότερα παραρτήματα στα Βαλκάνια», τόνισε ο Hahn.

«Τα προβλήματα στα Βαλκάνια τελικά επιλύονται μέσω του διαλόγου. Κάθε φορά που υπάρχει ένα αδιέξοδο, οι αντίστοιχοι ηγέτες κάνουν συνομιλίες. Ωστόσο, πριν από αρκετά χρόνια αυτό ήταν αδιανόητο». Αυτή ήταν μια άλλη δήλωση που έκανε χθες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, Johannes Hahn, για την περιοχή. Από την άλλη πλευρά, δήλωσε επίσης ότι «προκειμένου οι Βαλκανικές χώρες να μην αποστασιοποιηθούν από την ευρωπαϊκή τους προοπτική, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ανταμείβοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει καθεμιά από τις χώρες αυτές»./IBNA