Η Πρίστινα δεν θα καταργήσει τους δασμούς χωρίς ισχυρή πίεση από τις ΗΠΑ

Η Πρίστινα δεν θα καταργήσει τους δασμούς χωρίς ισχυρή πίεση από τις ΗΠΑ

Οι αρχές στην Πρίστινα δεν θα καταργήσουν τον τελωνειακό φόρο 100% επί των εισαγωγών των Σερβικών προϊόντων «εφόσον αυτό δεν απαιτηθεί έντονα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic.

Σε ερώτηση αν αναμένει από την Πρίστινα να αλλάξει την απόφασή της σχετικά με τους δεσμούς μετά την επίσκεψη των μελών του γερμανικού κοινοβουλίου στο Κοσσυφοπέδιο, ο Vucic απάντησε αρνητικά. “Η Πρίστινα δεν ενδιαφέρεται για τη Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά μόνο για τους Αμερικανούς”, ανέφερε την Τρίτη.

Αντιπροσωπεία μελών της Βουλής επισκέφθηκε το Βελιγράδι και την Πρίστινα αυτήν την εβδομάδα.

«Μέχρι αυτοί (οι ΗΠΑ) να το πουν ξεκάθαρα, δεν θα παραιτηθούν από τους δασμούς, δήλωσε ο πρόεδρος προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί στην Πρίστινα «ανταγωνίζονται για τους ψηφοφόρους».

«Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν εισαγάγαμε μέτρα εναντίον της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ή κάποιων άλλων χωρών; Μπορείτε να με φανταστείτε να μιλάω για Μεγάλη Σερβία όπως ο Rama (πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi) μιλά για Μεγάλη Αλβανία; Οι Βρυξέλλες θα με κρεμούσαν στην κυριολεξία», είπε ο Vucic.

Όσον αφορά την απόφαση της EULEX να μεταβιβάσει τη δικαιοδοσία της στις δίκες για εγκλήματα πολέμου εναντίων των Σέρβων στα δικαστήρια του Κοσσυφοπεδίου, ο Vucic δήλωσε ότι δεν τρέφει «καμία ελπίδα».

«Οι Σέρβοι δεν είχαν θετικές εμπειρίες με αυτή την έννοια», είπε. Ωστόσο, ο Vucic πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε πάρα πολλές επιλογές» διότι, όπως είπε, «αυτοί που πριν από δέκα χρόνια αποφάσισαν να μεταφέρουν τις διαπραγματεύσεις από τα Ηνωμένα Έθνη στην ΕΕ έπρεπε να έχουν επίγνωση των συνεπειών», ανέφερε ο Vucic αναφερόμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση.

“Και τώρα πρέπει να πληρώσουμε το υψηλό τίμημα της παρεξήγησης του σύγχρονου κόσμου”.

Ο πρόεδρος κλήθηκε επίσης να σχολιάσει την ταξιδιωτική οδηγία του Ηνωμένου Βασιλείου στους πολίτες αναφορικά με το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι δεν είχε καμία “άμεση πληροφόρηση” γι’ αυτό το θέμα./IBNA