«Νησί σταθερότητας και προωθητής συνεργασίας το Μαυροβούνιο»

«Νησί σταθερότητας και προωθητής συνεργασίας το Μαυροβούνιο»

Η επιστροφή των Δυτικών Βαλκανίων στο “ευρωπαϊκό σπίτι” είναι επιτακτική για χάρη της πλήρους σταθερότητας και της προόδου, η οποία απαιτεί ισχυρότερη στήριξη για την ανάπτυξη της δημοκρατίας και της υποδομής, ήταν τα συμπεράσματα μετά τη συνάντηση στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, μεταξύ του Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Milo Đukanovic και του Γενικό Γραμματέα του ΟΑΣΕ Thomas Greminger.

Ο Đukanovic εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ του ΟΑΣΕ και του Μαυροβουνίου και ευχαρίστησε για τη συνεχή προσοχή και υποστήριξη που αυτή η οργάνωση αφιερώνει στη χώρα.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για τα οφέλη της συνεργασίας που έχει αποκομίσει το Μαυροβούνιο ως μέλος του ΟΑΣΕ, από την ανανέωση της ανεξαρτησίας του, αναφορικά με τη δημοκρατική χειραφέτηση της κοινωνίας, την ασφάλεια και τον εκδημοκρατισμό, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εκλογική νομοθεσία και τη βελτίωση της νομοθεσίας για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης», δήλωσε ο Đukanović.

Υπενθύμισε δε την επιτυχία της υπέρβασης όλων των προκλήσεων της προηγούμενης περιόδου, η οποία αντικατοπτρίζεται καλύτερα με την εισδοχή του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, την ηγετική θέση στη διαπραγματευτική διαδικασία και τη δυναμική οικονομική ανάπτυξη.

«Πρέπει να συνεχίσουμε σταθερά τις μεταρρυθμίσεις, είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη θεσμική ανάπτυξη και στην περαιτέρω βελτίωση του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Đukanović.

Σύμφωνα με μια καινοτόμο προσέγγιση στο έργο του οργανισμού, ο Greminger τόνισε την ασφάλεια, τη θεσμική ενίσχυση και τη μεταρρύθμιση των μέσων ενημέρωσης ως βασικούς τομείς της μελλοντικής συνεργασίας.

«Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες σε όλους τους τομείς, ειδικά στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της εκλογικής νομοθεσίας», δήλωσε ο Greminger.

Τόνισε επίσης ότι το Μαυροβούνιο ηγείται της περιοχής στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο δρόμο προς την ΕΕ, τονίζοντας ότι το Μαυροβούνιο είναι όχι μόνο νησί σταθερότητας στην περιοχή αλλά και υποστηρικτής της σταθερότητας και της συνεργασίας, το οποίο εκτιμάται ιδιαίτερα από τον ΟΑΣΕ .

Τέλος, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη και ενθάρρυνση του οργανισμού για περαιτέρω ενέργειες του Μαυροβουνίου στον τομέα της περιφερειακής συνεργασίας./ΙΒΝΑ