Δύο προσφορές υποβλήθηκαν για την κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης αερίου Βουλγαρίας-Ελλάδας

Δύο προσφορές υποβλήθηκαν για την κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης αερίου Βουλγαρίας-Ελλάδας

Δύο υποψήφιοι υπέβαλαν προσφορές για το σχεδιασμό και την κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, ένα έργο που άνοιξε η εταιρεία ICBG στις 2 Απριλίου.

Συνολικά πέντε υποψήφιοι επιλέχθηκαν και προσκλήθηκαν να υποβάλουν προσφορά, αλλά μόνο η ελληνική J&P Avax και η βουλγαρική-ιταλική κοινοπραξία, η οποία περιλαμβάνει τις κατασκευαστικές εταιρείες GP Group και Bolgarstroy μαζί με την Bonatti της Ιταλίας, υπέβαλαν τις προσφορές τους πριν την προθεσμία.

Η ICBG υπολογίζει το κόστος κατασκευής του αγωγού μήκους 183 χλμ. στα 145 εκατομμύρια ευρώ και θα απαιτήσει την ολοκλήρωση της κατασκευής σε 18 μήνες. Η αρχική χωρητικότητα του αγωγού δύο κατευθύνσεων θα είναι για τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η ανάδοχος εταιρία του έργου δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τις δύο προσφορές και αναμένεται να επιλέξει νικητή τον Μάιο, γεγονός που θα επιτρέψει την έναρξη των κατασκευών τον Ιούνιο.

Ο αγωγός πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2020, όταν η Βουλγαρία πρόκειται να αρχίσει τις παραδόσεις αζέρικου φυσικού αερίου από την ανάπτυξη του Shah Deniz 2. Αυτή η πιεστική προθεσμία ήταν ο λόγος για τον οποίο η ICBG αρνήθηκε ένα αίτημα τρίτου πιθανού υποψήφιου για περισσότερο χρόνο να υποβάλει την προσφορά του, ανέφερε μια βουλγαρική έκθεση των ΜΜΕ.

Επίσης, στις 2 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ενέκρινε 33,15 εκατομμύρια ευρώ για τον αγωγό, ως μέρος πακέτου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ για 25 έργα υποδομής σε όλη την ΕΕ./IBNA