Μετά την επίσκεψη στην Βόρεια Μακεδονία ο Αλ. Τσίπρας αντιμέτωπος με τις πολιτικές προκλήσεις στην Ελλάδα

Μετά την επίσκεψη στην Βόρεια Μακεδονία ο Αλ. Τσίπρας αντιμέτωπος με τις πολιτικές προκλήσεις στην Ελλάδα

Η επιστροφή του  Έλληνα πρωθυπουργού από την ιστορική επίσκεψη στην Βόρεια Μακεδονία σηματοδοτεί σειρά πολιτικών  εξελίξεων και προκλήσεων για την Αθήνα. Καθώς πλέον διαβαίνουμε την τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα το κόμμα του Αλ. Τσίπρα παίζει ένα πολύ κρίσιμο στοίχημα:

Την δημιουργία ενός μετώπου αριστερών, προοδευτικών, σοσιαλδημοκρατικών και οικολογικών δυνάμεων και στελεχών με στόχο να διεκδικήσει την εκλογική νίκη και μια νέα διακυβέρνηση σε προοδευτική κατεύθυνση έναντι της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη που συνεχίζει να διατηρεί, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, την πρώτη θέση.

Η ιδρυτική πράξη της συμμαχίας που θα έχει τον τίτλο “ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία”  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Αθήνα όπου διοργανώνεται η πανελλαδική συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εκλεγεί κοινή εκλογική επιτροπή ενώ θα δοθεί στην δημοσιότητα και η πολιτική διακήρυξη για τον προοδευτικό πόλο. Αύριο μάλιστα θα παραχωρηθεί σχετική συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο μεταξύ, έως το Σάββατο αναμένεται να ανακοινωθούν επιπλέον ονόματα που θα συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών θα είναι, εκτός απροόπτου, η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλης.

Προοδευτικό μέτωπο, οικονομία και δικαστικές εξελίξεις στο επίκεντρο

Ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να στείλει μήνυμα ενότητας και ανάκαμψης με στόχο την εκλογική νίκη του προοδευτικού χώρου απέναντι στην λιτότητα και στην ακροδεξιά καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση εκτιμούν πως οι δημοσκοπήσεις θα “πέσουν έξω”. Την ίδια στιγμή, στην προσπάθεια να διατηρηθεί ένα θετικό κλίμα θα συμβάλλει και η απόφαση του Eurogroup στις 5 Μαρτίου όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα εγκριθεί η απόδοση των 970 εκ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Ταυτόχρονα στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν και τις εξελίξεις όσον αφορά τις ποινικές διώξεις για τον τραπεζικό δανεισμό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ενώ υπάρχουν πληροφορίες από τον δικαστικό χώρο πως θα υπάρξουν εξελίξεις και στα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο της Novartis, στο πλαίσιο του οποίου εξετάζονται τυχόν ευθύνες κορυφαίων πρώην υπουργών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ./IBNA