Η δόση και η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η δόση και η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ένα βήμα πριν την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από το Eurogroup, την ερχόμενη Παρασκευή 5 Απριλίου, βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά το συμβιβασμό με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το νομό για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει θετική έκθεση στο Eurogroup για την ολοκλήρωση των 16 προαπαιτούμενων δράσεων της αξιολόγησης.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει στο Eurogroup, εφόσον οριστικοποιηθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, και το αίτημα για πρόωρη εξόφληση μεγάλου μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να εξέλθει η Ελλάδα από το αυστηρό καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας από το Ταμείο, που προβλέπεται από το καταστατικό του για όσες χώρες χρωστούν περισσότερο από 200% της συμμετοχής τους στο κεφάλαιο του ΔΝΤ.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αίτημα εξαίρεσης αμέσως μετά το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Απριλίου. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι δεν θα εγερθεί σημαντικό ζήτημα από πλευράς των θεσμών.

Τα σενάρια

Αν και η Ελλάδα διαθέτει τα κεφάλαια για τη συνολική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ (το “μαξιλάρι” υπερβαίνει τα 37 δισ. ευρώ σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ενώ είναι τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ταμείου), πληροφορίες αναφέρουν πως ορισμένα κράτη – μέλη του Eurogroup δεν θα έδιναν τη συγκατάθεσή τους σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς εξακολουθούν να επιθυμούν την… παραμονή του Ταμείου στην Ελλάδα και στη μεταμνημονιακή περίοδο. Πάντως, ο στόχος της ελληνικής πλευράς έχει να κάνει με τη μερική αποπληρωμή των δανείων που έχουν το υψηλότερο επιτόκιο, ήτοι έως περίπου 5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως στην πρόσφατη έκθεση του Ταμείου τονίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου 2019 η Ελλάδα είχε οφειλές ύψους 9,8 δισ. ευρώ (7,7 δισ. SDR, «τρόπος μέτρησης του ΔΝΤ»). Επισημαίνεται μάλιστα πως η Ελλάδα διερευνά την προπληρωμή του ακριβού μέρους των δανείων αυτών -ποσά που υπόκεινται σε προσαυξήσεις- συνολικού ύψους 5,68 δισ. ευρώ (4,6 δισ. SDR), τα οποία έχουν υψηλό κυμαινόμενο επιτόκιο από 4,8% έως 5,3%.

Οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ ανέρχονται για φέτος στο 1,5 δισ. ευρώ και για το 2020 στα 2,2 δισ. ευρώ, τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει βάλει στόχο να αποπληρώσει όσο το δυνατόν συντομότερα. Για την ιστορία και μόνο, τα δάνεια που απομένουν προς εξόφληση είναι 9,8 δισ. ευρώ και η τελευταία δόση από αυτά, ύψους 300 εκατ. ευρώ, λήγει τον Ιούνιο του 2024./ΙΒΝΑ