Αναστασιάδης: Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα για το κυπριακό

Αναστασιάδης: Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα για το κυπριακό

Συνέντευξη στο ΡΙΚ έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μιχάλης Μιχαήλ

Σήμερα αναμένεται να κλειδώσει η επόμενη κάθοδος της διπλωμάτη Τζέιν Λουτ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται στο επόμενο δεκαήμερο, ωστόσο ο Κύπριος Πρόεδρος δεν έκρυψε το γεγονός πως δεν έχει μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια.

Φάνηκε μάλιστα για ακόμη μια φορά πως το θέμα της θετικής ψήφου είναι κραταιό αυτή την ώρα, κι είναι εκείνο που κάνει τον Νίκο Αναστασιάδη να κρατά μικρό καλάθι, δεδομένης και της επιμονής της τ/κ πλευράς στο θέμα. Κάτι που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως και εμμονή.

«Δεν είμαι όσο θα ήθελα αισιόδοξος. Η εμμονή της ισότητας με τη θετική ψήφο, ανατρέπει την πολιτική ισότητα και την μετατρέπει σε δύναμη της μιας εκ των δυο κοινοτήτων να επιβάλλει τις δικές της αποφάσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Δέχομαι την πολιτική ισότητα

Ο Κύπριος Πρόεδρος πάντως αντικρούοντας τα όσα λέγονται κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας και τα κατεχόμενα, είπε πως δέχεται την πολιτική ισότητα, κάτι που αποδεικνύεται από σωρεία συγκλίσεων σε θέματα διαφόρων θεσμών που υπάρχει ίση εκπροσώπηση κατά αντίθεση, όπως είπε.

Σημείωσε επίσης πως η θετική ψήφος θα πρέπει να συνοδεύεται από μηχανισμό επίλυσης διαφορών ώστε η άλλη πλευρά να μην την επικαλείται σε όλες τις αποφάσεις και πως στις παραμέτρους του ΓΓ των ΗΕ καταγράφεται το σε ποιες υποθέσεις αφορά η θετική ψήφος.

«Να την έχετε (οι τ/κ) ως όπλο προστασίας αν και εφόσον οι αποφάσεις μπορούν να ζημιώσουν την τ/κ κοινότητα. Πρέπει όμως να υπάρχει και αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών για να μην επικαλούνται όλες τις αποφάσεις ως δυνάμενες να ζημιώσουν την τ/κ κοινότητα», σχολίασε.

Για τη μη παύση του Χάρη Γεωργιάδη

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι «ήταν θέμα συνείδησης για εμένα αν και κατά πόσο απλά θα αποφύγω το πολιτικό κόστος αποδεχόμενος την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών – αλλά με βεβαρημένη τη συνείδηση ότι έχω διαπράξει εν τη ουσία ένα έγκλημα εις βάρος ενός ανθρώπου που διαφωνώ στο εύρος των ευθυνών που του αποδίδονται με βάση τα ευρήματα – ή θα υποστώ το πολιτικό κόστος».
«Και απολογούμαι γι’ αυτό γιατί γνωρίζω το πολιτικό κόστος και απολογούμαι γιατί φαίνομαι ασυνεπής, αλλά τουλάχιστον έχω ήσυχη την συνείδησή μου ότι δεν έπραξα κάτι που είναι αντίθετο με το περί δικαίου αίσθημα, όχι το δικό μου περί δικαίου αίσθημα, αλλά των αντικειμενικών δεδομένων όπως καταγράφονται στην έκθεση», πρόσθεσε.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου σε προσφυγές για τις περικοπές που έγιναν σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συγκαλέσει σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων για να μελετηθεί το θέμα από κοινού. Είπε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι ήδη είχε μια σύσκεψη με το Γενικό Εισαγγελέα και θα ακολουθήσουν και άλλες για την λήψη νομικών μέτρων. Σε ερώτηση κατά πόσο οι αποφάσεις αφορούν μόνο όσους προσέφυγαν ή το σύνολο των υπαλλήλων είπε ότι υπάρχει αίτημα προς το Ανώτατο Δικαστήριο για διευκρίνιση αυτού. Σημείωσε ακόμη ότι ενδεχόμενα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το δίκαιο της ανάγκης./ΙΒΝΑ