Αξιωματούχος των ΗΠΑ: Οι αλλαγές στα σύνορα δεν θα είναι η λύση για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία

Αξιωματούχος των ΗΠΑ: Οι αλλαγές στα σύνορα δεν θα είναι η λύση για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία

Η ιδέα της αλλαγής των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας δεν θα θεωρηθεί καλή λύση στον 21ο αιώνα. Αυτό δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Thomas Countryman, σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να επιτευχθεί από τους αντίστοιχους ηγέτες και κυβερνήσεις τους και ότι δεν πρόκειται για απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές στα Βαλκάνια ανησυχούν για πιθανές εδαφικές ανταλλαγές μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, καθώς αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Η Βόρεια Μακεδονία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα ήθελαν να κάνουν το ίδιο και αυτό με τη σειρά τους θα επέφερε εθνοτικές συγκρούσεις στην περιοχή. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι οι αλλαγές συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας δεν είναι η σωστή λύση στα προβλήματά τους», δήλωσε ο Countryman.

Σχολιάζοντας το ζήτημα του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ο Countryman δήλωσε ότι εξακολουθεί να μην ξέρει πώς μπορεί να ξαναρχίσει.

«Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο οι δύο ηγέτες θα συνεργαστούν και θα εξασφαλίσουν ότι οι δύο χώρες θα βγουν ισχυρές, παρά τις πολυεθνοτικές χώρες. Ωστόσο, δεν ξέρω πώς μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το πολιτικό χάσμα μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Countryman.

Όσον αφορά τους δασμούς επί των εισαγωγών της Σερβίας, ο Countryman δήλωσε ότι αυτό δεν ήταν η σωστή κίνηση από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου./IBNA