Το Eurogroup αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ

Το Eurogroup αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ

Αναφορές των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα πρότειναν τη Δευτέρα ότι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Απριλίου θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 970 εκατομμυρίων ευρώ από κεφάλαια μετά τη διάσωση στην Αθήνα.

Οι πιθανότητες εκταμίευσης της δόσης έχουν αυξηθεί σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εισήγηση από την κυβέρνηση του νέου νομικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Η συνεδρίαση του Eurogroup αυτής της Παρασκευής θα αποφασίσει την αποδέσμευση της δόσης, η οποία θα προκύψει από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Εν πάση περιπτώσει, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και των διεθνών πιστωτών της σχετικά με τη νομοθεσία για το νέο καθεστώς προστασίας θα συνεχιστούν καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς σύμφωνα με ισχυρισμούς εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το εν λόγω πλαίσιο.

Η αναμενόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων των διεθνών πιστωτών στην Αθήνα θα αναβληθεί, πιθανώς μέχρι τις 6 Μαΐου. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποβληθεί έκθεση αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε τη Δευτέρα προειδοποίηση σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία.

Επιπλέον, ο Στουρνάρας δήλωσε ότι η δημοσιονομική χαλάρωση πρέπει να “αποφευχθεί” πριν από τις γενικές εκλογές του τρέχοντος έτους. Στην ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% φέτος. Η εκτίμηση υπολείπεται της πρόβλεψης της κυβέρνησης για αύξηση 2,5% φέτος.

Το 2019 κινδυνεύει όχι μόνο να συμπεριλάβει τις εκλογές και τις συνέπειές τους, υποστήριξε ο Στουρνάρας, αλλά και τον κίνδυνο από μία επιβράδυνση της ευρωζώνης. Αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς κινδύνους, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η πιθανή εφαρμογή αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με παλαιότερες περικοπές συντάξεων και μπόνους αποτελεί σημαντική απειλή./IBNA