Ιστορική επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στα Σκόπια

Ιστορική επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στα Σκόπια

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα είναι σήμερα στα Σκόπια για επίσημη επίσκεψη, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας, αποτελούμενη από κυβερνητικά στελέχη και Έλληνες επιχειρηματίες. Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη ενός Έλληνα Πρωθυπουργού από τότε που η χώρα της ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991.

Η κυβέρνηση στα Σκόπια ανακοίνωσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει 10 υπουργούς, επιχειρηματίες, ενώ πολλές διμερείς συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν.

«Παρ ‘όλα αυτά, η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας θα είναι στο επίκεντρο αυτών των συναντήσεων. Εν τω μεταξύ, οι πλευρές αναμένεται επίσης να υπογράψουν συμφωνία για το άνοιγμα ενός νέου σημείου διέλευσης», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, τον Zoran Zaev και τον ομιλητή του κοινοβουλίου, τον Talat Xhaferi. Το απόγευμα θα διεξαχθεί επίσης ένα επιχειρηματικό φόρουμ όπου οι δύο πρωθυπουργοί θα εκφωνήσουν ομιλίες.

Και στα Σκόπια αυτή η επίσκεψη θεωρείται ιστορική, γιατί αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας Πρωθυπουργός προσγειώνεται στο αεροδρόμιο που άλλαξε το όνομά του από το “Μέγα Αλέξανδρο” σε “Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων”.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται αφού οι δύο χώρες κατάφεραν να τερματίσουν τη μακρά διαμάχη για το όνομα με την υπογραφή της λεγόμενης συμφωνίας Πρεσπών τον περασμένο Ιούνιο. Η ιστορική συμφωνία υπογράφηκε από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών./IBNA