Στην Βόρεια Μακεδονία για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας

Στην Βόρεια Μακεδονία για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας

Τι τελευταίες λεπτομέρειες “κλείνουν” στην Αθήνα για την αυριανή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Βόρεια Μακεδονία. Ο Αλέξης Τσίπρας που θα συνοδεύεται από δέκα υπουργούς και 120 επιχειρηματίες και εκπροσώπους επιχειρήσεων, θα συναντηθεί στα Σκόπια με τον Ζόραν Ζάεφ με τους δυο ηγέτες να συμμετέχουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην χώρα που θα αποτελέσει και μια σημαντική εναρκτήρια πράξη της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εκεί θα επισφραγιστεί η κοινή βούληση και των δυο πλευρών για ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας ενώ θα τεθεί επί τάπητος και η επίλυση των προβλημάτων από το πρώτο διάστημα εφαρμογής της Συμφωνίας.

Με αυξημένο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον η ελληνική αποστολή στα Σκόπια

Στην διάρκεια του Συμβουλίου πρόκειται να υπογραφούν έξι διακρατικές συμφωνίες και πολλαπλάσιες επιχειρηματικές, ανάμεσα σε επιχειρήσεις από τις δύο χώρες αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις με την Βόρεια Μακεδονία. Στην συνέχεια θα δώσουν το παρών στο επιχειρηματικό φόρουμ.

Για την Αθήνα ιδιαίτερη σημασία έχει η συμφωνία για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελληνική πολεμική αεροπορία, χώρο στον οποίο επιθυμούσε να εμπλακεί η Άγκυρα. Παράλληλα θα υπάρξει συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών της Β. Μακεδονίας.

Θέση που έχει εκφράσει ήδη στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναλάβει σχεδόν προσωπικά να πείσει τα κράτη μέλη που εκφράζουν ενστάσεις,  προκειμένου να οριστεί ενταξιακή  ημερομηνία εντός του Ιουνίου.

Μεγάλο είναι και το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η λίστα με τους επιχειρηματίες που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στα Σκόπια μεγάλωνε έως την τελευταία στιγμή ενώ πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρουσία του Αλ. Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το σύνολο των επιχειρηματικών κολοσσών της Ελλάδας εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον. ΔΕΣΦΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, Ομιλος Κοπελούζου, ΣΙΔΕΝΟΡ, είναι μερικές από τις συμμετοχές που ξεχωρίζουν.

Ενέργεια, υποδομές, εμπορίο, τουρισμός θα βρεθούν στο επίκεντρο της ατζέντας. Άλλωστε ήδη δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Βόρεια Μακεδονία, ωστόσο η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει επιπλέον δυνατότητες.

Διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα κλιμακώνεται εκ νέου η σύγκρουση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ. Αφορμή οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν από την δικαιοσύνη σε πάνω από 100 πρόσωπα, τραπεζικά στελέχη και εννέα οικονομικούς διευθυντές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τη τραπεζική δανειοδότηση των δύο κομμάτων στο διάστημα 2005-2011.

Τα εν λόγω δάνεια αγγίζουν σήμερα, μαζί με τις προσαυξήσεις, τα 400 εκατ. Ευρώ.

Πρόκειται για δάνεια που παρέχονταν στα κόμματα με εγγύηση τα μελλοντικά εκλογικά τους ποσοστά, τα οποία είχαν μπει στο μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής που είχε συγκροτηθεί στην βουλή. Η δικαστική διερεύνηση είχε μπει στο αρχείο από τις Αρχές έως το 2017 οπότε ζητήθηκε η επανεξέταση της υπόθεσης απο την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Για περίπτωση “σκευωρίας” και ανάσυρσης παλαιών υποθέσεων για προεκλογικούς λόγους κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για “μεθόδευση”. Μάλιστα η Ν.Δ. επισημαίνει ότι τα δάνεια είχαν κριθεί νόμιμα από την εξεταστική επιτροπή.

“Αντί τελικά να σβηστούν με τη δική τους τροπολογία οι ποινικές ευθύνες τους για τα θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων, πλέον καλούνται να δώσουν απαντήσεις στη Δικαιοσύνη”, ανέφερε η κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει ότι οι εποχές “που έβαζαν στο αρχείο τις σκοτεινές υποθέσεις τους, με μια τροπολογία, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί”./IBNA