ΙΒΝΑ/Συνέντευξη με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, πρέσβη Clemens Koja

ΙΒΝΑ/Συνέντευξη με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, πρέσβη Clemens Koja

Στη συνέντευξή του στο IBNA, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, πρέσβης κ. Clemens Koja μιλά σχετικά με τις εξελίξεις στη χώρα, τις προεδρικές εκλογές και την υποστήριξη του ΟΑΣΕ στη Βόρεια Μακεδονία. «Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η πρόοδος προς την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της χώρας και να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών. Ως Αποστολή, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την προετοιμασία και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν τη χώρα να εκπληρώσει καλύτερα τις δεσμεύσεις της έναντι του ΟΑΣΕ και να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών της χώρας», δήλωσε ο πρέσβης Koja.

Naser Pajaziti

Πώς αξιολογείτε την πορεία των εξελίξεων στη Βόρεια Μακεδονία, δεδομένου ότι η χώρα αντιμετώπισε μείζονες προκλήσεις, όπως η επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος;

Νομίζω ότι είναι πολύ θετικό ότι μετά την τροποποίηση του Συντάγματος και την αλλαγή της ονομασίας, η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο επικεντρώθηκαν πάλι στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Θεωρώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι έχει προχωρήσει η εφαρμογή σημαντικής νομοθεσίας σε βασικούς τομείς, όπως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υπηρεσίας πληροφοριών και στο δικαστικό σύστημα, όπου είδαμε τη συνεργασία μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η πρόοδος προς την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της χώρας και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών. Ως Αποστολή, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προετοιμασία και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν τη χώρα να εκπληρώσει καλύτερα τις δεσμεύσεις της έναντι του ΟΑΣΕ και να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών της.

Η προεδρική εκλογική διαδικασία στη χώρα έχει ξεκινήσει. Πώς αξιολογείτε το προεκλογικό περιβάλλον;

Παρακολούθησα τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα και είχα επίσης την ευκαιρία να συναντήσω αρκετούς από αυτούς. Περιμένω μια δίκαιη και ανταγωνιστική εκστρατεία, όπου όλες οι πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες και τα διαπιστευτήρια τους για το ανώτατο αξίωμα της χώρας. Θα θέλαμε να δούμε ότι οι προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου θα πραγματοποιηθούν πριν από τις εκλογές αυτές, σύμφωνα με τις συστάσεις στις οποίες προέβη κατά τις προηγούμενες εκλογές το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του (εκλογικού) νόμου μετά τις εκλογές.

Θα έχει ο ΟΑΣΕ εποπτεία όπως σε προηγούμενες εκλογές;

Η παρακολούθηση των εκλογών είναι έργο της Αποστολής Παρατήρησης Εκλογών του ΟΑΣΕ/ODIHR, η οποία έφθασε τα Σκόπια τον περασμένο μήνα, με επικεφαλής τον Corien Jonker. Η εν λόγω Αποστολή σχεδιάζει να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας και κατά την ημέρα των εκλογών. Οι αναγνώστες σας ενδέχεται να έχουν δει αναφορές κατά τη συνέντευξη Τύπου, στις 12 Μαρτίου, της επικεφαλής της αποστολής παρακολούθησης των εκλογών (ΕΟΜ), στην οποία έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη σύνθεση και την εντολή της αποστολής της.

Η ρητορική του μίσους συνεχίζει να επανεμφανίζεται κατά τη διάρκεια του εκλογικού κύκλου. Ποιο είναι το μήνυμά σας σχετικά με αυτό;

Έχετε απόλυτο δίκιο. Τα στοιχεία για εγκλήματα μίσους που συνέλεξε η Επιτροπή του Ελσίνκι, με την υποστήριξη της Αποστολής μας, δείχνουν ότι ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται σημαντικά πριν από τις εκλογές.

Η ρητορική μίσους είναι ένα αρνητικό φαινόμενο που αποτελεί απειλή για τη βελτίωση των διεθνικών σχέσεων και την πολιτική συμφιλίωση. Παρόλο που η χώρα δεν συλλέγει ακόμα λεπτομερή στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα περιστατικά μίσους, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η μισαλλοδοξία για εθνικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους δημιουργεί περίπλοκες προκλήσεις για τη χώρα. Αυτό δείχνει ότι χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων τάσεων.

Υποστηρίξαμε έναν αριθμό πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους. Το πιο πρόσφατο περιλαμβάνει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους γύρω από αθλητικές εκδηλώσεις και την υποστήριξη για τη δημιουργία του Δικτύου για την Καταπολέμηση της Ρητορικής του Μίσους στα μέσα ενημέρωσης. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις υπηρεσίες ποινικής δικαιοσύνης, τους δικαστικούς και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της δικαιοσύνης και των υπηρεσιών ασφαλείας. Πού θα εστιάσετε την προσοχή σας και ποια θα είναι η υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία;

Έχουν εγκριθεί μια σειρά από σημαντικούς μεταρρυθμιστικούς νόμους τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, η μη συνεπής υλοποίηση και εφαρμογή αυτών των πρωτοβουλιών παραμένει μια πρόκληση.

Εμείς στην αποστολή του ΟΑΣΕ στα Σκόπια θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις εθνικές δικαστικές αρχές για την υλοποίηση των στόχων και των μέτρων που προβλέπονται στη Στρατηγική για τη Μεταρρύθμιση του Δικαστικού Συστήματος. Η βοήθειά μας θα επικεντρωθεί στη σύνταξη νομοθεσίας και στις εισηγήσεις σε θέματα πολιτικής, ιδίως όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή των νομοθετικών στάνταρ. Θα προσφέρουμε επίσης κατάρτιση για την επιμόρφωση των ασκούντων νομικά επαγγέλματα και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε σημαντικές δίκες.

Θα συνεχίσουμε επίσης την εντατική δουλειά μας με το υπουργείο Εσωτερικών για τη στήριξη των στρατηγικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αύξηση του επαγγελματισμού των αστυνομικών υπηρεσιών, στη βελτίωση των σχέσεων αστυνομίας-κοινότητας και στην καταπολέμηση των διακρατικών απειλών, συμπεριλαμβανομένου του οργανωμένου εγκλήματος./ibna