Αντιπαράθεση πολιτικών κομμάτων για τα τραπεζικά δάνεια

Αντιπαράθεση πολιτικών κομμάτων για τα τραπεζικά δάνεια

Σε λεκτική αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ρίχτηκε το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση, σε συνέχεια των εξελίξεων σχετικά με τα τραπεζικά δάνεια που έλαβαν τα πολιτικά κόμματα τα προηγούμενα χρόνια.

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού, με μια σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε, επιτέθηκε εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έθεσε το ερώτημα εάν προτίθεται να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ο μόνος πολιτικός ηγέτης που έχει ζητήσει πολιτική χάρη από τράπεζα όσον αφορά τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι το κυβερνών κόμμα είναι επίσης το μόνο που κατάφερε να διαγράψει χρέη.

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού απάντησε ότι η Νέα Δημοκρατία προφανώς πανικοβλήθηκε και «δημιούργησε περισσότερα fake news απ’ ότι τα δικά της στελέχη μπορούν να καταναλώσουν».

Το ΠΑΣΟΚ παρενέβη στο θέμα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, αποκλείοντας το ίδιο το κυβερνών κόμμα από τη λίστα των πολιτικών κομμάτων που ερευνώνται για τραπεζικά δάνεια.

Την περασμένη εβδομάδα απαγγέλθηκε κατηγορητήριο σε διάφορα τραπεζικά στελέχη καθώς και σε πρώην ταμίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, μετά από εισήγηση των εισαγγελέων για άσκηση ποινικής δίωξης για οικονομικά εγκλήματα σχετικά με δάνεια που χορηγήθηκαν στα δύο κόμματα μέχρι το 2011. Τα επίμαχα δάνεια έχουν λάβει ως εγγύηση μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων.

Εν τω μεταξύ, προέκυψε επίσης ότι οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι τα δάνεια που συνάφθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κομμουνιστικό Κόμμα εξυπηρετούνται επαρκώς.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν σε ένα πολύ τεταμένο και πολωμένο πολιτικό κλίμα που μπορεί να ενταθεί καθώς οι ευρωπαϊκές, οι αυτοδιοικητικές και οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν./ibna