Εντός δεκαημέρου η Λουτ στην Κύπρο

Εντός δεκαημέρου η Λουτ στην Κύπρο

Σχολίασε και τις εκλογές στην Τουρκία ο Νίκος Αναστασιάδης

Μιχάλης Μιχαήλ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει σήμερα ή αύριο τηλεφωνική επικοινωνία με την Ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, όπως ανέφερε ο ίδιος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κα Λουτ θα βρίσκεται στην Κύπρο εντός του προσεχούς δεκαημέρου.

Κληθείς να πει κατά πόσο τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών μπορούν να σημαίνουν και επίπτωση στην πολιτική της Τουρκίας ευρύτερα, αλλά και στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω την εντύπωση ότι μετά το τέλος κάθε προεκλογικής περιόδου υπάρχει μια αναδιάταξη σκέψεων και προβληματισμών. Ας ελπίσουμε ότι τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν και την αφορμή για αποφυγή ανάλογων πολιτικών που φραστικά, τουλάχιστον, εκδηλώνονταν, και που εν τη ουσία αποτελούσαν απειλή για ολόκληρη την περιοχή».

Δεν επηρεάζεται η προετοιμασία

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αν ο διορισμός του Ανδρέα Μαυρογιάννη στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στα ΗΕ μπορεί να επηρεάσει την προετοιμασία της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «ποσώς. Αυτό συνέβη και στο παρελθόν. Ο κ. Μαυρογιάννης είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης, υπηρέτησε και στο παρελθόν στα ΗΕ, έχει στενότατες σχέσεις και ενδεχόμενα η εκεί παρουσία του αυτή την περίοδο είναι όσο ποτέ περισσότερο επιβαλλόμενη, χωρίς να παύει να παραμένει και ο διαπραγματευτής. Μακάρι να εκκινήσει ένας νέος διάλογος και ο κ. Μαυρογιάννης θα είναι παρών στις συνομιλίες».

Υπεθυμιζεται πως ο διπλωμάτης Ανδρέας Μαυρογιάννης θα παραμένει στο πόστο του διαπραγματευτή για το κυπριακό και μετά τον διορισμό του στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου στα ΗΕ.