Η συνάντηση Τσίπρα-Τίμερμανς και τα μηνύματα στην Φ. Γεννηματά

Η συνάντηση Τσίπρα-Τίμερμανς και τα μηνύματα στην Φ. Γεννηματά

Τον αντιπρόεδρο της κομισιόν και υποψήφιο των Σοσιαλιστών για την προεδρία της συνάντησε σήμερα στο γραφείο του ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την ανάγκη για την δημιουργία προοδευτικού μετώπου στην Ευρώπη για την ανάσχεση της δεξιάς και των ακροδεξιών δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε “σημαντικό προοδευτικό βήμα” την Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας την στήριξη των Σοσιαλιστών σε αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας με νόημα πως εαν οι δυο χώρες είχαν συντηρητικές κυβερνήσεις, δεν θα είχε υπάρξει συμφωνία.

Ένα μήνυμα που είχε αποδέκτη όχι τόσο τον Φρανς Τίμερμανς, αλλά την Φώφη Γεννηματά, καθώς το ΚΙΝΑΛ καταψήφισε την Συμφωνία υιοθετώντας μεγάλο κομμάτι της ρητορικής της Ν.Δ. Την ίδια ώρα μάλιστα που στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία γίνεται ολοένα και πιο κοινός τόπος η στρατηγική συγκλίσεων και συμμαχιών με την αριστερά και τους Πράσινους, το ΚΙΝΑΛ- που ανήκει στην οικογένειας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών του Φ. Τίμερμανς- επιμένει στην ανάγκη ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε και ο ίδιος ο υποψήφιος των ευρωσοσιαλιστών από το βήμα του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, έθεσε ως στρατηγικό στόχο τον τερματισμό της λιτότητας, μέσα από την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων: “Όποιες διαφορές υπάρχουν είναι τίποτα και δεν συγκρίνεται με τις συνέπειες που θα φέρει η επικράτηση της Δεξιάς. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη με κοινωνικές αρχές και συνοχή, μια Ευρώπη με κράτος Δικαίου”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σε αυτό το πλαίσιo λοιπόν η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, που περνάει φυσικά μέσα από την ενίσχυση της πίεσης στο ΚΙΝΑΛ. Το ερχόμενο Σάββατο προγραμματίζεται η μεγάλη συγκέντρωση της πρωτοβουλίας για την συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου στην Ελλάδα. Μια κίνηση που θα συγκεντρώσει το πολιτικό ενδιαφέρον και αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο σύγκρουσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ./ibna