Η Σερβία πρωτοπορεί στα Βαλκάνια στην προστασία του περιβάλλοντος

Η Σερβία πρωτοπορεί στα Βαλκάνια στην προστασία του περιβάλλοντος

“Η φιλία, η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η ειρήνη είναι το μέλλον μας. Γι ‘αυτό χτίζουμε γέφυρες για να συνδέσουμε τις κοινωνίες, τις οικονομίες, τα κράτη και τις χώρες μας. Πιστεύω ότι το μέλλον βρίσκεται στην περιφερειακή συνεργασία” δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μετά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Σέρβο ομόλογο του, Goran Trivan, και την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα, επανέλαβε ο Έλληνας αξιωματούχος, υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες που κάνει η Σερβία για να καταστεί μέλος της Ε.Ε, ενώ τόνισε ότι ανάλογη υποστήριξη υπάρχει και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και η UNEP.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σερβίας, Goran Trivan, χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την υπογραφή του συγκεκριμένου μνημονίου συνεργασίας τονίζοντας ότι “τα επόμενα χρόνια η Σερβία και η Ελλάδα θα επιτύχουν ευρεία συνεργασία στους τομείς της ανακύκλωσης, της επεξεργασίας λυμάτων, της διαχείρισης στερεών αποβλήτων καθώς και των ειδικών αποβλήτων, της προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας, της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών”.

Οι δύο χώρες, όπως έκανε γνωστό ο Σέρβος υπουργός Περιβάλλοντος, συμφώνησαν να συμμετέχουν από κοινού σε προγράμματα που αφορούν το περιβάλλον όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η Σερβία προτίθεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων τα οποία επιβαρύνουν ιδιαιτέρως το περιβάλλον, ενώ παράλληλα αναμένεται να υιοθετήσει άμεσα την οδηγία της Ε.Ε. για την απαγόρευση της χρήσης πλαστικών μίας χρήσης.

“Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να υιοθετήσουμε πολύ αυστηρούς κανόνες προς αυτή την κατεύθυνση” δήλωσε ο Goran Trivan.

Το 2020 στην Σερβία θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της δωρεάν διάθεσης πλαστικής σακούλας στα καταστήματα, πρόκειται για μία απόφαση που έχει ληφθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο./ibna