Ο Ερντογάν ούτε κέρδισε ούτε έχασε

Ο Ερντογάν ούτε κέρδισε ούτε έχασε

Η Κων/πολη και η Προύσα σώζουν το γόητρο του Τούρκου Προέδρου

Πληγή η ήττες στην Άγκυρα τα Άδανα και τη Σμύρνη

Στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας,  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να κρατήσει το σημαντικότερο εκλογικό κάστρο του , την Κωνσταντινούπολη, όμως έχασε  σημαντικούς μεγάλους δήμους που είχε υπό τον έλεγχο του όπως την Άγκυρα, την Αττάλεια, τα Άδανα (σ.σ. διοικούσε ο κομματικός του σύμμαχος, το MHP). Έχασε και την Σμύρνη που το κυβερνών κόμμα είχε κερδίσει ποτέ.  Η νίκη όμως  του AKPκαι σε άλλη μια μεγάλη πόλη  όπως την Προύσα με 49% θεωρείται σημαντικό γεγονός από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πάντως παρά την ήττα στους τρεις αυτούς σημαντικούς δήμους, στο σύνολο της χώρας, με καταμετρημένο το 65% των ψήφων το κυβερνών Κόμμα AKPέχει πάρει το 46.2% και ο σύμμαχος του MHP5.89% που σημαίνει πως διατήρησε σχεδόν στα ίδια επίπεδα το  σύνολο των ψήφων που είχε λάβει στις προεδρικές εκλογές του 2018.  Το  Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έλαβε το 30.4% των ψήφων και το Kαλό Κόμμα (Ιyi parti) 6.78%.

Με υποτίμηση της τουρκικής λίρας, με πληθωρισμό που σέ φρούτα και λαχανικά να ξεπερνάει το 100%, θεωρείται προσωπική επιτυχία του Ερντογάν που δεν είχε μεγάλη υποχώρηση των ψήφων. Η εθνικιστική ρητορική του Ερντογάν και η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, φαίνεται πως ανέτρεψαν πολλές προβλέψεις και κατάφερε να κρατήσει την Κωνσταντινούπολη των 18 εκατομμυρίων κατοίκων την οποία ελέγχει από το 1994.  Mε καταμετρημένο το 85% των ψήφων ο Γιλντιρίμ έλαβε το 49.7% των ψήφων και ο αντίπαλος του Εκρέμ Ιμάμογλου το 47.7%.

Στην Άγκυρα ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς έλαβε το 49.8% των ψήφων ενώ ο υποψήφιος του κυβερνώντος AKP  Μεχμέτ Όζχασεκί έλαβε το 47.6 % των ψήφων.

Στη Σμύρνη που θεωρείται το προπύργιο των Κεμαλιστών ο υποψήφιος του CHP Μουσταφά Τουντς Σόγιερ έλαβε το 58.1% ενώ ο υποψήφιος του AKP Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί έλαβε το 38.1%

Όμως η ήττα στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις είναι ένα μήνυμα προειδοποίησης χωρίς να επηρεάζει το κύρος του Τούρκου προέδρου.

Εντύπωση προκάλεσε η μείωση των ποσοστών τους φιλοκουρδικού κόμματος ΗDPστις πόλεις τις νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Μεγάλος νικητής των εκλογών θεωρούνται  οι εθνικιστές του MHPπου κέρδισαν 10 δήμους της Τουρκίας. Εκεί που δεν είχε θέσει υποψηφιότητα το AKP.

Η εθνικιστική ρητορική και οι απειλές κατά του Ερντογάν βοήθησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών η διατήρηση του ποσοστού σε εθνικό επίπεδο είναι αποτέλεσμα της εθνικιστικής ρητορικής που ξεκίνησε ο Ερντογάν αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία. Οι απειλές κατά του Τούρκου προέδρου στο μανιφέστο του τρομοκράτη, και η συνεχόμενη αναφορά σε αυτές  από τον ίδιο, φαίνεται πως συσπείρωσαν πολλούς ψηφοφόρους, και σε συνδυασμό με την υπόσχεση του Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί άλλαξαν την προεκλογική ατζέντα και παρέσυραν σε αυτήν και την αντιπολίτευση. Παράλληλα, η κόντρα το τούρκοι προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζάμιν Νετανιάχου συσπείρωσε τους σκληροπυρηνικούς ψηφοφόρους.

Τις τελευταίες ημέρες δεν συζητήθηκε καθόλου η ανεργία, η ακρίβεια, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και τα πιθανά σκληρά οικονομικά μέτρα που ενδέχεται να  λάβει η τουρκική κυβέρνηση για να σώσει την τουρκική οικονομία.

Η ήττα των Κούρδων

Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών αυτών είναι το φιλοκουρδικό κόμμα HDPτο οποίο έλαβε μόλις το 3.71 % των ψήφων και έχασε ένα σημαντικό προπύργιο του την πόλη Σίρνακ. Πάντως ο πρόεδρος του ΗDP Σελαχατίν Ντεμίρτας,  είναι φυλακισμένος στις φυλακές της Αδριανούπολης και δεκάδες δήμαρχοι έχουν καθαιρεθεί με τις κατηγορίες των σχέσεων με το PKK, προκαλώντας μεγάλη αποδυνάμωση στην οργάνωση του κόμματος.

Αναλυτές αναφέρουν πως οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα προειδοποιητικό μήνυμα στον Ερντογάν όμως δεν θέλησαν να τον αποδυναμώσουν ιδιαίτερα καθώς εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται σε θέματα της διακυβέρνησης της χώρας και αλλά και της διαχείρισης της οικονομίας.

Από εδώ και πέρα ο Ερντογάν έχει μπροστά του 4.5 χρόνια για να κυβερνήσει την Τουρκία να ανασυνταχθεί και να οδηγήσει τη χώρα στις προεδρικές εκλογές.

Ο Κουμουνιστής δήμαρχος της Τουρκίας

Ένας μεγάλος νικητής των εκλογών είναι ο Κομμουνιστής Φατίχ Μεχμέτ Μάτσογλου ο οποίος κέρδισε τον δήμο της πόλης Οβατζίκ (Ovacık) στο Τουντζελί (Tunceli) και θα είναι ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος ενός νομού της Τουρκίας με ποσοστό 32.3%./ibna