Βόρεια Μακεδονία: Η δικαστική μεταρρύθμιση βασική προϋπόθεση για την ένταξη

Βόρεια Μακεδονία: Η δικαστική μεταρρύθμιση βασική προϋπόθεση για την ένταξη

Ενώ συνεχίζεται η διαδικασία επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης του ΝΑΤΟ για τη Βόρεια Μακεδονία, οι αρχές της χώρας προσπαθούν να επιτύχουν μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε την εφαρμογή των δικαστικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την πορεία ένταξης της χώρας.

Η πρώην δικαστής στο δικαστήριο του Στρασβούργου, Mirjana Lazarova-Trajkovska, αναφέρει ότι παρά τις αρκετές νομοθετικές τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν, η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα φαίνεται πολύ μακριά.

«Έχουμε ακόμα προβλήματα με παράλογες αποφάσεις που εκδίδονται από δικαστήρια, έχουμε αμεροληψία σε δίκες και σε πολλές περιπτώσεις έχει ευνοηθεί η εισαγγελία», λέει η Mirjana Lazarova-Trajkovska, πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, ο πρεσβευτής του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, Jeffrey Goldstein δήλωσε ότι οι δικαστές πρέπει να εφαρμόζουν διεθνή πρότυπα.

“Οι δικαστές αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, αλλά πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι”, ανέφερε ο Goldstein.

Στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2018, η δικαιοσύνη ήταν αυτή που επικρίθηκε περισσότερο από τους πολίτες. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που επισημάνθηκαν αφορά τις μεγάλες καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες./ibna