Οι υποστηρικτές των τροπολογιών του νόμου περί θρησκειών της Βουλγαρίας αρνούνται ότι οι αλλαγές έγιναν υπό τουρκική πίεση

Οι υποστηρικτές των τροπολογιών του νόμου περί θρησκειών της Βουλγαρίας αρνούνται ότι οι αλλαγές έγιναν υπό τουρκική πίεση

Οι δύο Βούλγαροι πολιτικοί που κατέθεσαν αμφιλεγόμενες τροπολογίες στο νόμο περί θρησκειών αρνήθηκαν στις 29 Μαρτίου ότι οι αλλαγές έγιναν υπό την πίεση της Άγκυρας.

Ο Tsvetan Tsvetanov, αναπληρωτής ηγέτης του GERB και πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας, και ο ηγέτης του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, Mustafa Karadayi, κατέθεσαν τις εν λόγω τροπολογίες, οι οποίες προβλέπουν πρώτα τη διαγραφή των οφειλών προς το κράτος από θρησκευτικές ομάδες και στην τελική τους μορφή, 10-ετή αναστολή πληρωμής οφειλών.

Ο βασικός δικαιούχος της νομοθεσίας, που εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση στις 28 Μαρτίου, θεωρείται ότι είναι το γραφείο του αρχη-Μουφτή, πνευματικού ηγέτη της μουσουλμανικής μειονότητας της Βουλγαρίας, που αναφέρεται ότι οφείλει περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια λέβα (περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ) σε καθυστερημένους φόρους.

Επιπλέον, ξέσπασε πολιτική διαδήλωση στη Βουλγαρία, όταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε ότι η Άγκυρα είχε παρέμβει για να αλλάξει τη νομοθεσία και μίλησε με τη Σόφια για την αντιμετώπιση των χρεών του αρχη-Μουφτή. Στις 29 Μαρτίου, η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva περιέγραψε τα σχόλια του Τούρκου ομόλογού της ως «εξαιρετικά απαράδεκτα» και αρνήθηκε ότι η Βουλγαρία είχε υποβληθεί σε πίεση.

Ο Tsvetanov ανέφερε ότι «στην πολιτική, ο καθένας έχει την ελευθερία να πραγματοποιεί τις ομιλίες του και να τον ακούν οι ψηφοφόροι του».

«Όχι, δεν άκουσα τη θέση της Τουρκίας για το θέμα του νόμου περί θρησκειών. Ο εν λόγω νόμος συζητήθηκε πάρα πολύ, συγκροτήθηκε μια ομάδα εργασίας και γνωρίζετε ότι στην αρχή υπήρχαν πολύ πιο περιοριστικά κείμενα. Στη συνέχεια με βάση τις συνομιλίες που διεξήχθησαν με όλους τους εκπροσώπους των θρησκευτικών ονομασιών στη Βουλγαρία, επιτύχαμε αυτό που έγινε δεκτό χθες», δήλωσε ο Tsvetanov.

Ο κ. Karadayi, του οποίου το κόμμα είχε ιστορικά εκλογικό σώμα αποτελούμενο κυρίως από Βούλγαρους εθνοτικής τουρκικής καταγωγής, αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε πίεση σε σχέση με τη νομοθεσία. «Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια προκειμένου να επηρεαστούμε».

«Εξ όσων γνωρίζω, διεξάγονται εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή», ανέφερε ο ηγέτης του MRF, αναφερόμενος στις τοπικές εκλογές που διεξάγονται σε όλες τις επαρχίες της Τουρκίας στις 31 Μαρτίου.

Η Zaharieva δήλωσε ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Çavuşoğlu και κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στη Σόφια για διαβουλεύσεις το απόγευμα της 29ης Μαρτίου.

«Ο νόμος δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε θρησκείας. Είναι δικαίωμα του βουλγαρικού Κοινοβουλίου να μεριμνά για τη χρηματοδότηση όλων των θρησκειών στη Βουλγαρία, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ισότητα. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Δεν έχει ασκηθεί ποτέ πίεση στη Βουλγαρία», δήλωσε η Zaharieva.

Η ίδια επεσήμανε ότι υπήρξαν επίσης ανησυχίες σχετικά με το νόμο εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

«Βεβαίως και ακούμε τις ανησυχίες, αλλά είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος και το βουλγαρικό κοινοβούλιο αποφασίζει όσα θα δεχτεί».

Το τουρκικό επεισόδιο οδήγησε σε κατακραυγή από τα μέλη της εθνικιστικής συμμαχίας των Ηνωμένων Πατριωτών, του μειοψηφικού εταίρου στην κυβέρνηση, που αντιτάχθηκε στις τροπολογίες. Το αντιπολιτευόμενο βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κάλεσε τους Ηνωμένους Πατριώτες να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση, για μην θεωρηθεί ότι υποστηρίζουν τις τροπολογίες./ibna