Γ. Σταθάκης: Έτοιμες να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία οι ελληνικές ενεργειακές επιχειρήσεις

Γ. Σταθάκης: Έτοιμες να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία οι ελληνικές ενεργειακές επιχειρήσεις

“Υψηλό” ενδιαφέρον προκαλεί η διασύνδεση και επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και πετρελαίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και οι άμεσες επενδύσεις στην γειτονική χώρα και την ευρύτερη περιοχή, στις ελληνικές ενεργεικές επιχειρήσεις, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Ο ίδιος θα συμμετέχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που θα επισκεφτεί την Βόρεια Μακεδονία την επόμενη Τρίτη και αναφέρθηκε εκτενώς στις προοπτικές που ανοίγονται για συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας. Όπως είπε, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά, σε τρεις σημαντικούς τομείς:

– Διασυνδέσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, με την προοπτική δημιουργίας αγωγού που θα συνδέσει την Θεσσαλονίκη με την Βόρεια Μακεδονία, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις που αυτή την στιγμή «χτίζονται» στις βαλκανικές χώρες για δίκτυο φυσικού αερίου στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ αυτά ενισχύονται από την ολοκλήρωση του TAP

– Ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης που υπάρχει ήδη αλλά μπορεί να γίνει μεγαλύτερη

– Επανεκκίνηση τροφοδοσίας του παλιού αγωγού πετρελαίου με πετρέλαιο από την Ελλάδα, καθώς είχε σταματήσει η λειτουργία του τα τελευταία χρόνια. Η σύμβαση που υπήρχε πρέπει να αναθεωρηθεί και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Σε φάση μετεξέλιξη ο κλάδος ενέργειας

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία «είναι μία αγορά σχετικά μικρή, αλλά ο ενεργειακός τομέας εκεί βρίσκεται σε φάση μετεξέλιξης. Συνεπώς, πέρα από τις διασυνδέσεις που θα φέρουν μεγάλο όφελος και στις δύο πλευρές, υπάρχει περιθώριο και για άμεσες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα από ελληνικές επιχειρήσεις».

Μάλιστα, τόνισε ότι «υπάρχει μία γενικότερη ενοποίηση του ενεργειακού συστήματος σε βαλκανικό επίπεδο, η ελληνική παρουσία (με την Ελλάδα να έχει μετατραπεί εκ των πραγμάτων σε ισχυρό ενεργειακό hub με πολύ ισχυρό ενεργειακό τομέα) ανοίγει καινούργιες δυνατότητες στην περιφερειακή ενεργειακή αγορά που διαμορφώνεται τα αμέσως επόμενα χρόνια»./ibna