Ρουμανία-Ελλάδα: Η Ενέργεια είναι προτεραιότητα μας

Ρουμανία-Ελλάδα: Η Ενέργεια είναι προτεραιότητα μας

Ελλάδα και Ρουμανία έχουν κοινούς σκοπούς σε ότι αφορά στους σχεδιασμούς στον ενεργειακό κλάδο και την διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Viorica Dăncilă, μετά την συνάντηση της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Βουκουρέστι.

«Η ενέργεια έχει προτεραιότητα στην ατζέντα στης Ρουμανίας, υποστηρίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό επίπεδο», τόνισε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας.

«Η Ρουμανία και η Ελλάδα αποτελούν τις δύο πιο ισχυρές οικονομικά χώρες στην ΝΑ Ευρώπη, ενώ η συνεργασία μας παίζει κομβικό ρόλο για την σταθερότητα και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία στην επιχειρηματική ζωή στην Ρουμανία, καθώς η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει έως σήμερα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας, με επενδύσεις 4 δισ. ευρώ σε τομείς κλειδιά της οικονομίας, όπως οι επικοινωνίες, οι υποδομές και ο τραπεζικός τομέας» σημείωσε μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στόχος, όπως επισημάνθηκε, είναι η ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι περίπου 1 εκατ. Ρουμάνοι πολίτες επισκέπτονται την Ελλάδα.

«Συμφωνήσαμε ότι στον τομέα της εκπαίδευσης, μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε την ακαδημαϊκή και ερευνητική μας συνεργασία με σχέδια κοινού ενδιαφέροντος σε αντικείμενα όπως η περιβαλλοντική προστασία, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η τουριστική ανάπτυξη και η βιώσιμη ενέργεια. Μιλήσαμε για την συνεργασία στην ψηφιακή πολιτική όπου έχουμε μεγάλες προοπτικές για συνέργειες» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Viorica Dăncilă χαρακτήρισε από την πλευρά της «εξαιρετικό» τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και σημαντική την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, εκφράζοντας, παράλληλα, την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν αντίστοιχα οι τουρίστες από την Ρουμανία που επισκέπτονται την Ελλάδα και οι Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται την Ρουμανία./ibna