Η πολιτική διαμάχη στη Βουλγαρία σχετικά με την «Τουρκική παρέμβαση» στον νόμο για τις θρησκείες καλά κρατεί

Η πολιτική διαμάχη στη Βουλγαρία σχετικά με την «Τουρκική παρέμβαση» στον νόμο για τις θρησκείες καλά κρατεί

Η πολιτική διαμάχη για την υποτιθέμενη τουρκική παρέμβαση στις αμφισβητούμενες τροποποιήσεις της Βουλγαρίας στον νόμο για τις θρησκείες καλά κρατεί στις 29 Μαρτίου, καθώς τόσο ο εθνικιστής εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να αποσαφηνιστεί το τι συνέβη.

Η διαμάχη ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu φέρεται να είπε ότι η Άγκυρα είχε παρέμβει κατά των τροπολογιών, τις οποίες χαρακτήρισε ως επιζήμιες για τη μουσουλμανική θρησκεία στη Βουλγαρία.

Οι τροπολογίες, όπως εγκρίθηκαν σε δεύτερη ανάγνωση, προέβλεπαν την αναβολή των χρεών προς τις ομάδες της πίστης. Αυτός που επωφελείται κυρίως το γραφείο του αρχηγού του αρχη-Μουφτή, πνευματικού ηγέτη της μουσουλμανικής μειονότητας της Βουλγαρίας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες οφείλει φόρους υπερημερίας άνω των οκτώ εκατομμυρίων λέβα (περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ). Η δεύτερη ανάγνωση διέφερε από την πρώτη, η οποία προέβλεπε τη διαγραφή των χρεών προς το κράτος που οφείλουν οι θρησκευτικές ομάδες.

Στο κοινοβούλιο στις 29 Μαρτίου, οι Ηνωμένοι Πατριώτες – ο μειοψηφικός εταίρος της κυβέρνησης, οι οποίοι είχαν αντιταχθεί στις τροπολογίες – ζήτησαν από την υπουργό Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva να εξηγήσει στο Κοινοβούλιο ποιες ενέργειες είχαν γίνει σχετικά με τη δήλωση του Çavuşoğlu.

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ηνωμένων Πατριωτών, Volen Siderov, κάλεσε τον Πρωθυπουργό Boiko Borissov να αναλάβει το ζήτημα.

Ένας άλλος ηγέτης των Ηνωμένων Πατριωτών, ο Valeri Simeonov, χαρακτήρισε το θέμα ως “άλλη μία πρόκληση από την Τουρκία”.

Το τρίτο μέλος του συνασπισμού των Ηνωμένων Πατριωτών, VMRO, του Krassimir Karakachanov, σε ανακοίνωσή του διερωτάται ποιος παρεμβαίνει στις υποθέσεις των θρησκευτικών ομάδων στη Βουλγαρία και γιατί.

Η ερώτηση του VMRO αφορούσε τα συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν “για να συγχωρήσουν τα χρέη και να ανοίξουν κενά για την εξωτερική χρηματοδότηση των ονομαστικών αξιών στη Βουλγαρία”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη δεύτερη ανάγνωση, οι Ηνωμένοι Πατριώτες είχαν προσπαθήσει και δεν κατάφεραν να τροποποιήσουν τις τροπολογίες για να απαγορεύσουν την εξωτερική χρηματοδότηση θρησκευτικών ομάδων στη Βουλγαρία.

Το VMRO δήλωσε ότι επιθυμεί εγγυήσεις ότι η βουλγαρική πολιτική προστατεύεται από εξωτερική επιρροή.

Ο Kornelia Ninova, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος – το οποίος επί του παρόντος μποϊκοτάρει τις συνεδριάσεις της Εθνοσυνέλευσης – χαρακτήρισε το θέμα ως “απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας”.

Είπε ότι οι τροποποιήσεις που προβλέπουν την αναδιάταξη των χρεών ήρθαν μετά την παρέμβαση της Τουρκίας, η οποία αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εθνική ειρήνη στη Βουλγαρία.

Η Ninova είπε ότι ο Borissov έπρεπε να απαντήσει πότε και πώς επηρεάστηκε η κυβέρνηση και γιατί συμφώνησε σε αυτό.

Το BSP κάλεσε τους Ηνωμένους Πατριώτες να εγκαταλείψουν τον κυβερνητικό συνασπισμό “διαφορετικά συμμετέχοντας σε αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο θα σήμαινε ότι θα εγκρίνουν αυτήν την πολιτική”.

Η Ninova κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσει εάν υπήρξε ξένη ανάμειξη στις εγχώριες υποθέσεις της Βουλγαρίας και κάλεσε τον αρχηγό του κράτους, Πρόεδρο Roumen Radev, να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Εθνική Ασφάλεια επί του θέματος και να θέσει βέτο στις τροποποιήσεις του νόμου περί θρησκειών.

Στις 28 Μαρτίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας δήλωσε ότι είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ Çavuşoğlu και Zaharieva, κατόπιν αιτήματος του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο Çavuşoğlu εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι οι τροποποιήσεις του νόμου περί θρησκειών απευθύνονται στη μουσουλμανική κοινότητα.

Η Zaharieva δήλωσε στον Çavuşoğlu ότι οι τροποποιήσεις του νόμου που υπέβαλαν οι βουλευτές δεν ήταν στραμμένες εναντίον οποιασδήποτε θρησκείας στη χώρα, αλλά αντίθετα εξασφάλισαν την ίση μεταχείριση όλων των εγγεγραμμένων θρησκευτικών δογμάτων.

Η Βουλγαρία δεν μπορούσε να κάνει δεκτή ξένη ανάμιξη στη νομοθετική της διαδικασία, δήλωσε η Zaharieva, σημειώνοντας ότι η ομιλία του Çavuşoğlu δόθηκε λίγες μόνο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία./ibna

(Φωτογραφία του Çavuşoğlu: Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας)